INFORÁDIÓ
2021. május 18. kedd
Alexandra, Erik

állás

foglalkoztatás

munkanélküliség

álláskereső

Ahol már megszűnt a munkanélküliség - országos lista

Infostart / InfoRádió

Tavaly év végén 42 olyan település volt, ahol mindenki dolgozott, míg 31 olyan, ahol legalább a helyi lakosság ötöde munkanélküli volt – írja a Napi.hu.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) 273 498 álláskeresőt tartott nyilván országosan tavaly év végén, ez 3,99 százalékos relatív mutatónak felel meg.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt a legmagasabb az álláskeresők aránya (7,48 százalék) és száma (35 589), míg Győr-Moson-Sopronban a legalacsonyabb (1,14 százalék és 3518 fő) – közölte a Napi.hu.

Tavaly év végén 42 olyan település volt, ahol egyetlen egy álláskeresőt sem tartottak nyilván. Gazdasági csodára ugyanakkor nem kell gondolni: ezen települések többsége elöregedett, azaz a fiatalok már elköltöztek, csak a nyugdíjasok maradtak, és ez, valamint a közmunkások nagy száma javítja a statisztikát.

A települések többsége Nyugat-Magyarországon, főleg Zala megyében található. Keleten mindössze egyetlen falu, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornabarakony került be a felsorolásba, ahol összesen 32 munkavállalási korú él, ők pedig mind el tudtak helyezkedni vagy közmunkások. A települések között van Salföld, Vöröstó, Pásztori, Mérges és Orbányosfa is.

A hivatalos statisztika szerint tavaly év végén 31 olyan település is volt, ahol minden ötödik munkavállalási korú állást keresett. Ezek többsége Borsodban található, Nógrádban és Baranyában található. A rekorder a Somogy megyei Rinyabesenyő, ahol a dolgozókorú lakosság 39,31 százaléka nem talált magának állást 2016 decemberében.

A nagyvárosokat tekintve Debrecen áll a legrosszabbul 7681 álláskeresővel, a második Miskolc, ahol 5650 álláskeresőt regisztrált az NFSZ. A főváros nélküli versenyben Pécs kúszott fel a harmadik helyre 4032 munkanélkülivel.

A relatív mutató más sorrendet mutat: a megyei jogú városok közül Salgótarján magasan a legrosszabb arányt produkálta 8,77 százalékkal. Az összesítésben szerepelnek a legalább ezer álláskeresővel rendelkező városok is, így Békés (8,41 százalék) és Ózd (7,97) százalék a további sorrend.

A másik végletet Sopron jelenti 316 álláskeresővel és 0,8 százalékos aránnyal. Nem panaszkodhatnak a győriek sem, ahol az 1159 munkanélküli 1,35 százalékos relatív mutatót eredményezett, míg Érden 1,73 százalékot, avagy 789 álláskeresőt mért az NFSZ.

December végén Budapesten összesen 20 500 álláskeresőt regisztrált a hatóság, ami azt jelenti, hogy munkavállaló korú lakosság 1,8 százaléka nem talált magának munkát. Minden tekintetben az ötödik kerület a nyertes, hiszen nemcsak számszerűleg, hanem a relatív mutatóban is (a II. kerülettel holtversenyben) mérte a legjobb eredményt az NFSZ. A legtöbb munkanélküli a XIV. kerületben található, míg ha az arányokat nézzük, úgy a XX. kerületben a legrosszabb a helyzet.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018