eur:
395.77
usd:
372.02
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Tényleg épül, és hamarosan kész is lesz Horthy aranyvonatának másolata

A Szent Jobbot 1938-ban az országban körbehordozó speciális vasúti kocsi másolata gőzerővel épül a Dunakeszi Járműjavító Kft. telephelyén, együttműködésben a MÁV Nosztalgia Kft.-vel - írta a 24.hu.

A második világháborúban elpusztult eredeti kocsi másolatát a közbeszerzés szerint múzeumi hasznosításra, valamint kiállítási és reprezentatív célokra szánják. - írta a 24.hu.

A cél az volt, hogy a nyertes ajánlattevő létrehozza a 33 tonnás, 18,21 méter hosszú, 4,65 méter magas, 3 méter széles, 10 ülőhelyes, 120 km/órás vontatási sebességű kocsit. A közbeszerzést a Magyar Nemzeti Múzeum írta ki, az övé is lesz a kocsi, amit várhatóan a Vasúttörténeti Parkban állítanak ki.

Az elvileg szükséges keretet, 79 millió forintot az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosítja. Fontos tudnivaló, hogy a kocsi ékei, díszei, berendezése már a Budakeszi Kultúra Alapítvány és a koronaőrök gyűjtéséből jöhet össze, azt nem fedezi az állam.

Még két olyan kocsi létezett, mint amilyen alapra az Aranyvonatot építették, ezek közül kapták meg az egyik maradványait, azt kezdték el átépíteni. A fentiek, a drága engedélyek és a megváltozott műszaki szabványok miatt végül nettó 130 millió forintra drágult a projekt teljes költsége.

Woth Imre, a Magyar Koronaőrök Egyesületének vezetője elmondta: ugyan 30-40 millió forint még így is hiányzik a büdzséből, nem borúlátó. Sokan önerőből is támogatják a projektet, mert

nem a haszonszerzés a cél, hanem a dicsőség.

A szerelvényt eredetileg a 324-es mozdonyszéria valamelyik darabja vontatta, amiből létezik még működő darab, így korhű nosztalgiavonatot is ki lehetne állítani.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×