eur:
393.79
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Romák diszkriminálása: a rendőröknek elégtételt kell adniuk

A Kúria csak részben adott igazat a TASZ-nak: jogsértés igen, zaklatás nem.

Részben tévesen hirdette ki ítéletét a Kúria a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) által a rendőrség ellen, a gyöngyöspatai romák diszkriminálása ügyében indított perben szerdán. Valójában tehát a Kúria csak részben adott igazat a TASZ-nak.

A civil jogvédő szervezet a saját nevében perelte be a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságot a gyöngyöspatai romák jogainak érvényesítése érdekében, az egyenlő bánásmódról szóló törvény alapján. A TASZ szerint a rendőrség 2011-ben Gyöngyöspatán hátrányosan megkülönböztette a helyi romákat. Egyrészt azzal, hogy elmulasztott megfelelően fellépni szélsőséges szervezetekkel szemben, másrészt azzal, hogy szabálysértési bírságolási gyakorlata hónapokon át részrehajló volt a romák hátrányára.

A TASZ a perben azt szerette volna elérni, hogy a bíróság kimondja: a rendőrség 2011-es gyöngyöspatai fellépése nem volt törvényes, sértette a helyi romák egyenlő bánásmódhoz való jogát.

Elégtételt kell adniuk

Az elsőfokú bíróság ítélete mindkét kereseti kérelmet illetően a TASZ-nak kedvező döntést hozott. A másodfokú bíróság jogerős ítéletében ugyanakkor a keresetet mindkét kérelmet illetően teljes egészében elutasította. Ezután fordult a TASZ felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához.

A Kúria azt állapította meg, hogy a rendőrség a járőrözés és demonstráció ügyében az intézkedések elmulasztásával jogsértést, zaklatást valósított meg a roma közösség tagjaival szemben. A rendőrséget eltiltotta a további jogsértéstől, és meghagyta az elsőfokú ítéletnek a rendőrséget elégtétel adására kötelező rendelkezését is.

A másodfokú, jogerős ítélettel értett egyet a Kúria ugyanakkor a rendőrség szabálysértési gyakorlatát illetően, azaz ebben az ügyben elutasította a TASZ jogsértés megállapítására irányuló kereseti kérelmét.

A kihirdetéskor tévedtek

A kihirdetett ítélet szóbeli indokolásánál viszont a tanácselnök tévesen szóban olyan indokolást adott, amely szerint a Kúria a rendőrség szabálysértési gyakorlata miatt is megállapította a rendőrség felelősségét a zaklatás, illetve a közvetlen hátrányos megkülönböztetés miatt.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×