eur:
392.4
usd:
365.85
bux:
66870.44
2024. április 25. csütörtök Márk

Árulás, függőség, siker - így látták a pártok Putyin látogatását

A Fidesz és a Jobbik üdvözölte Vlagyimir Putyin budapesti látogatását, az MSZP és a DK szerint ugyanakkor Magyarországnak inkább az Európai Unió mellé kellene állnia.

A Fidesz szerint Magyarország eminens gazdasági és politikai érdeke, hogy kiegyensúlyozott és jó viszonyra törekedjen Oroszországgal.

A kormánypárt sikeresnek és eredményesnek ítéli az Orbán-Putyin találkozót - közölte Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója. Hozzátette: Magyarországnak nehezen elképzelhető a gazdasági siker anélkül, hogy ne ápolna eredményes és kiegyensúlyozott viszonyt minden nagyhatalmi szereplővel, köztük Oroszországgal.

Kiemelte, Magyarországnak több gazdasági szempontból is fontos volt a csütörtöki találkozó sikeressége, így például az energetika és a magyar agrárkivitel területén.

Információkat vár az MSZP

Az ellenzék részéről az MSZP elnöke arra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy tájékoztassa a közvéleményt és a pártokat, pontosan mi hangzott el a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel zárt ajtók mögött folytatott tárgyalásán.

Molnár Gyula arra hivatkozott, hogy a kormányfő és az elnök rendkívül rövid és "kevéssé informatív" sajtótájékoztatót tartott találkozójuk után ahhoz képest, ami a megbeszélésen történhetett.

A szocialista politikus a sajtótájékoztatón elhangzottakra úgy reagált: 2016-ban és 2017-ben megváltozott a világ, de ebben a helyzetben hibás és bűnös lépés lenne elszakadni egy erős szövetségtől. Magyarország az elmúlt évtizedekben politikai, kulturális és földrajzi értelemben ugyanis egy erős szövetségnek, az Európai Uniónak volt a részese, és továbbra is ebben a szövetségben kell keresnie a helyét - tette hozzá.

Orbán Viktorra utalva kijelentette: az az ember, aki 28 éve "elzavarta az oroszokat" Magyarországról, ma visszaengedi őket, "ráadásul nem is a spájzba, hanem egyenesen a kasszához, ráadásul a kasszának inkább a kifizetési oldalához".

Jobbik: Orbán nem mondott igazat

A Jobbik szerint Magyarországnak közvetítő szerepet kellene betöltenie a Nyugat és Oroszország között.

Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt parlamenti képviselője üdvözölte Vlagyimir Putyin orosz elnök magyarországi látogatását. Kiemelte ugyanakkor, szerintük Orbán Viktor miniszterelnök nem mondott igazat, amikor azt állította, Magyarországon kívül álló tényezők vezettek az Oroszország elleni európai szankciókhoz. Gyöngyösi Márton szerint ugyanis a kormányfő Brüsszelben rendre megszavazza azok meghosszabbítását, miközben egyedül a Jobbik állította a kezdetektől, hogy a szankciók ellentétesek a magyar nemzeti érdekkel.

DK: nem érdek a paksi bővítés

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint Magyarországnak az "orosz politika által veszélyeztetett" Európa mellé kell állnia az éppen zajló nagy világpolitikai átalakulásban.

Az ellenzéki párt vezetője felidézte, hogy Orbán Viktor 2007-ben még arról beszélt, hogy keleten csak alávetettség és kiszolgáltatottság várna az országra.

"Elborzadva látom, hogy Orbán Viktor vagy pincsinek állt, vagy súlyos politikai elbutulás, demencia sújtja" - fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc szerint "Magyarországnak végtelenül romlott miniszterelnöke van." "A meggyőződés, a tisztesség semmi, a hatalom minden" - tette hozzá.

A volt kormányfő szerint a politikai pragmatizmusnak nem kellene egyenlőnek lennie az önfeladással és az elvtelenséggel. "Orbán Viktor elárulja a magyarok történelmi érdekét, elárulja a Nyugatot" - mondta, megjegyezve, nincs az az orosz befektetés, ami feledtetni tudja Oroszország ukrajnai agresszióját, vagy "bocsánatossá teszi az önkény uralmát".

Gyurcsány Ferenc emellett szólt arról is, hogy Magyarországnak nem áll érdekében a paksi atomerőmű bővítése, ezért mindent meg kell tenni annak leállításáért, hasonlóan az Oroszországgal szembeni embargó fenntartásához.

Árulást lát az LMP

Az LMP szerint Orbán Viktor gázért, valamint vélt vagy valós gazdasági előnyökért elárulta a nemzetet. Az ellenzéki párt külpolitikai szakszóvivője azt mondta, a miniszterelnök nem a nemzeti érdeket, hanem a saját és a köreihez tartozók gazdasági érdekeit képviselte. Ungár Péter a magyar miniszterelnököt bírálva közölte: Orbán Viktor nem vette figyelembe azt a nemzeti érdeket, hogy ki kellene állnia a szomszédos Ukrajna területi integritásáért.

Azt is kritizálta, hogy Orbán Viktor az energetikai kérdésekben "teljesen befeküdt az orosz álláspontnak", miközben a paksi atomerőmű bővítéséről szóló szerződést sem mondta fel.

PM: nem volt előrelépés

Orbán Viktor miniszterelnök és pártja az orosz nemzeti érdekeket szolgálja ki Magyarország érdekei helyett, és a Jobbik is ugyanezt teszi - mondta a Párbeszéd szóvivője. Tordai Bence szerint a magyar nemzeti érdekeket az szolgálná, ha minél gyorsabban csökkentenék, vagy megszüntetnék Magyarország energiaellátási függőséget Oroszországgal szemben. Ehhez képest Orbán Viktor egy lépést sem tett ebbe az irányba - fűzte hozzá.

A szóvivő szerint Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor tárgyalása során semmilyen, a magyar érdekeknek megfelelő előrelépés nem történt, az orosz elnök látogatásának egyetlen célja az volt, hogy Putyin bebizonyíthassa: egy európai uniós és NATO-tagállamban királynak kijáró tisztelettel fogadják, ezzel demonstrálva, hogy "betette a lábát az ajtóba".

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×