eur:
392.91
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Ezt várják a magyar politikusok a Brexittől

A munkavállalók érdekeinek védelmét hangsúlyozták és elhúzódó tárgyalásokra számítanak az InfoRádió által megkérdezett politikusok a Nagy Britannia uniós kilépéséről készített körképben.

Egy kérdés, kétféle vélemény: így látják a Brexitet a magyar pártok.

Németh Zsolt, az országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerint kölcsönös érdekek talaján kell a megállapodást megalkotni. Fontos, hogy Nagy-Britannia és az Európai Unió a britek kilépése után is szoros kapcsolatban maradjon, illetve hogy „a Nagy-Britanniával szoros kapcsolatot ápolni kívánó honfitársaink számára ezt a lehetőséget sikerüljön minél teljesebb mértékben fenntartani.”

Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő egy nagyon gyötrelmes tárgyalássorozatra számít Londonnal.

Hoffmann Rózsa, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője: Remélem, hogy a magyar munkavállalók helyzete, bárhol is vállaljanak munkát a brit birodalomban, nem fog romlani.

Ungár Péter, az LMP külügyi szakszóvivője szerint a magyar kormánynak a kint munkát vállaló magyar állampolgárok érdekeit kell képviselnie.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője szerint a briteknek tudomásul kell venniük, hogy a kilépéssel kikerülnek az uniós belső piacról. Olyan nincs, hogy a britek bizonyos, számukra kedvező pontokat kimazsoláznak, és azt mondják, ezt és ezt akarjuk, a többit pedig nem.

Balczó Zoltán Jobbik európai parlamenti képviselője elmondta: a briteknek és az EU-nak is fontos a gazdasági kapcsolatok erősítése. A cél a lehető legjobb együttműködés, ha szükséges, akkor egy külön szabadkereskedelmi egyezménnyel.

Hajdu Nóra, az Együtt szakpolitikusa: „Az Európai Unió számára érzékeny veszteség Nagy-Britannia kilépése, hiszen ő nemcsak egy nagy ér erős európai nemzet távozik, hanem egy olyan ország, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, nukleáris hatalom, erős katonai és biztonságpolitikai szövetséges.”

Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt külügyi szakpolitikusának meggyőződése, hogy mindkét félnek nagyon nagy szüksége van a másikra, ezért nehéz és körülményes tárgyalás vár rájuk. Várhatóan két év alatt zárulhatnak le a tárgyalások a britek kilépéséről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×