INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

diploma

oklevél

magyar idők

záróvizsga

államvizsga

nyelvvizsga

Bele kell húzni a halogatott diplomaszerzésbe

InfoRádió

Több mint 27 ezer olyan egykori egyetemi, főiskolai hallgató van az Oktatási Hivatal nyilvántartásában, akik 2005 előtt kezdték meg tanulmányaikat, de még nem államvizsgáztak – írja a Magyar Idők. Az utóbbi két évben közülük 6400-an megszerezték a diplomát, a többiek az abszolutóriumot. Nekik még meg kell szerezniük az oklevelüket, de nincs sok esély arra, hogy ez határidőre megtörténik.

A felsőoktatási államtitkárság még 2015-ben hosszabbította meg a diploma megszerzésének határidejét. Döntöttek arról is, hogy 2016 szeptemberéig azok is megszerezhetik az abszolutóriumot, akik egyetemi éveik alatt ezt nem tették meg. Korábban nem volt megszabva, mennyi idő telhet el az oklevél megszerzése és a záróvizsga között. A felsőoktatásban most tanulókra már szigorúbb feltételek vonatkoznak, ugyanis az abszolutórium után két éven belül meg kell szerezni a diplomát – írja a Magyar Idők.

A lap kiemelte, az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint jelenleg még több mint 20 ezer azoknak a száma, akik az abszolutóriumot megszerezték tavaly szeptemberig, de nem tettek záróvizsgát. Ezekben az esetekben 2018. szeptember 1-jéig van lehetőség záróvizsgázni. A régebben egyetemre járók esetében a diplomák megszerzését az is hátráltatta, hogy korábban a nyelvvizsgához kötötték a záróvizsgára bocsátást. A diplomamentő programban azok vehettek részt, akiknek a nyelvvizsga hiánya jelentette az akadályt az oklevél megszerzéséhez, és már nem volt tanulói jogviszonyuk – olvasható a Magyar Idők itt elérhető cikkében.

A címlapról ajánljuk

Elhunyt Szilvágyi Sándor

Életének 57. évében vasárnap este elhunyt Szilvágyi Sándor Artisjus- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018