eur:
393.91
usd:
368.57
bux:
66317.98
2024. április 24. szerda György

Lehet demonstrálni bíróságok előtt?

Vizsgálja a Kúria, hogy a jövőben milyen feltételek mellett lehet demonstrációt tartani bírósági épület előtt – mondta a Kúria elnöke évértékelő sajtótájékoztatóján. Darák Péter arról is beszélt, hogy egyre több devizahiteles és munkaügyi pert tárgyalnak a bírók.

Idén újra növekedett a Kúriára érkező ügyek száma, ami leginkább annak köszönhető, hogy sok devizahiteles ügy érte el a Kúriát – közölte Darák Péter.

Az előző évhez képest nyolcszázzal több polgári ügy érkezett – tette hozzá a Kúria elnöke.

Darák Péter azt is elmondta, hogy az új munka törvénykönyve hatályba lépése után a munkaügyi jogviták száma is nőtt, körülbelül százzal több jutott el a Kúriára.

„Talán azért is jellemezhető a 2016-os év úgy, mint a szakmai megbeszélések éve vagy a konzultációk éve, mert a devizahiteles ügyek az egyik olyan jogterület, ahol már 2015-ben létrehozott konzultációs fórum működik az alsófokú bíróságok képviselői és a Kúria polgári kollégiumának képviselői között” - fogalmazott a Kúria elnöke.

Elmondta, hogy ez a testület rendszeresen ülésezik. Idén hat ülést tartottak, az ezekről készült emlékeztetőt pedig a Kúria folyamatosan közzéteszi.

Darák Péter közölte: mind az Alkotmánybíróság, mind a Kúria nagy figyelmet szentelt annak, hogy a másik szervezet folyamatait figyelemmel kísérje, a döntéseit elemezze. De úgy látják, hogy érdemes továbblépni ebben a kérdésben úgy, hogy egy közös tudományos kutatási projektet indítanak, amelyben meg fogják nézni, hogy hogyan alakult a két szervezet nézőpontja, szakmai felfogása.

„Ezzel nem az a cél, hogy a két szervezet között a viták csökkenjenek, hanem hogy figyelemmel kísérjük a folyamatot. Hiszen az egy objektív kérdés, hogy a jogalkotó döntése alapján az Alkotmánybíróság hatáskört kapott a rendes bírósági ítéletek felülvizsgálatára is alkotmányossági szempontból” - mondta a Kúria elnöke.

Egyre gyakrabban fordul elő az, hogy demonstrációkat tartanak a bíróságok előtt, ítélkezés közben.

Arra a kérdésre, hogy ez nyomásgyakorlásnak számít-e, és hogy lehet-e ezt szabályozni, Darák Péter úgy válaszolt, hogy ezt a kérdést tette fel a Közigazgatási és munkaügyi kollégium vezetője a szervezetnek. Néhány napja első olvasatban tárgyalta azt a kollégiumi vélemény-tervezetet, ami ezekkel a kérdésekkel foglalkozik – mondta a Kúria elnöke.

„Mivel a kollégium még vissza fog térni a kérdésre januárban, a kérdésre nem adhatok választ.

"De azt gondolom, hogy a problémát fontos felvetni."

A bírák függetlensége azt az igényt is magában foglalja, hogy a döntési helyzetükben, a döntési pillanatukban jogosulatlanul senki ne befolyásolja őket. Ezt a független döntési pozíciót mindenképpen meg kell őrizni” - hangsúlyozta a Kúria elnöke.

Az interjút teljes terjedelmében a csütörtök este nyolc órakor kezdődő Paragrafus című jogi magazin műsorban hallhatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×