eur:
394.62
usd:
365.22
bux:
65482.75
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kifizeti a kórházak 30 napnál régebbi adósságait a kormány - a nap hírei

A főpolgármester szerint beláthatatlan politikai következményei lehetnek annak, ha biztonsági kockázatok miatt még a felújítás előtt le kellene állítani a 3-as metrót.

Kifizeti a kórházak 30 napnál régebbi adósságait a kormány - ismertette a döntést a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a kabinet ülésének szünetében elmondta: a miniszterek az idei év pénzügyi zárásáról tárgyaltak, és több mint 200 milliárd forint sorsáról döntöttek. Az összeg legjelentősebb tétele a jövő évi nyugdíjemelés, illetve 80 milliárd forint jut a kórházaknak a számlák rendezésére és egy fejlesztési alap létrehozására. A tárcavezető béremelést is bejelentett a közfoglalkoztatásban és arról is szólt, hogy kiemelt támogatást kap a Károli Gáspár Református Egyetem.

A főpolgármester szerint beláthatatlan politikai következményei lehetnek annak, ha biztonsági kockázatok miatt még a felújítás előtt le kellene állítani a 3-as metrót. Tarlós István az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: a főváros erejéhez mérten mindent megtett a földalatti vonal felújításának mielőbbi elindulásáért. Hangsúlyozta: az elmúlt években nőtt az utasbiztonság azzal, hogy jelentős hosszban felújították a vágányokat. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a főváros saját erőből oldotta meg az autóbuszos pótlást a 3-as metróvonal rekonstrukciója idejére.

Minden kórház jelentkezett a 15 milliárd forintos, hatékonyságjavító pályázatra. Az egészségügyért felelős államtitkár beszámolója szerint az év végi kórház-konszolidáció részeként szétosztandó pénzből 324 pályázat támogatható. Ónodi-Szűcs Zoltán hozzátette: olyan elképzeléseket vártak, amelyek az adott intézmény struktúraváltására, integrációra, területi működések összehangolására, energiahatékonyságra vagy a betegellátás racionalizálására vonatkoztak.

Jelentősen nőhet a felsőoktatásban dolgozók bére. Az oktatási államtitkár közölte: januárban kerülhet ismét a kormány elé a felsőoktatásban dolgozók garantált illetményének növeléséről szóló javaslat. Palkovics László elmondta: január közepén tárgyalhat a kabinet a PISA-mérés eredményeit elemző anyagról, és azzal a köznevelési kerekasztalon belül külön munkacsoport foglalkozik majd.

Az egyik leggyorsabban bővülő ágazatnak tartja a mezőgazdaságot a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor az országgyűlés mezőgazdasági bizottságában tartott meghallgatásán közölte: az elmúlt hat évben történelmi rekordot jelentő 55 százalékkal nőtt a mezőgazdaság kibocsátása, ami az idén 2620 milliárd forintot tesz ki.

Már 13 egyetem csatlakozott a kormányzati informatikai programhoz - közölte az infokommunikációért felelős államtitkár. Kara Ákos elmondta: az informatikusok, illetve a digitális gazdasághoz kapcsolódó szakemberek iránt dinamikusan nő a munkaerőpiaci igény; Magyarországon jelenleg 22 ezer informatikus munkába állására lenne szükség.

Gyorsuló gazdasági növekedésre számítanak a következő években Magyarországon a Takarékbank elemzői. A pénzintézet közleménye szerint az idei 2,1-ről jövőre 3,6, 2018-ban pedig 4 százalékig emelkedhet a magyar gazdaság bűvölése. A Takarékbank szakértői úgy látják, hogy továbbra is rendkívül kedvezően alakulnak az egyensúlyi folyamatok, az államháztartási hiány a GDP 1 százaléka alá is süllyedhet az idén.

Másodpercek alatt teljesülnek a 10 millió forint alatti átutalások, miután a Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa jóváhagyta az azonnali fizetési szolgáltatás működési modelljét. Az új rendszerben az év minden napján, 24 órában, akár a kedvezményezett mobilszámának megadásával is lehet majd 10 millió forintig fizetési megbízásokat indítani.

Január 8-án tartja rendkívüli elnökválasztó közgyűlését a Magyar Úszó Szövetség. A sportszervezet tájékoztatása szerint a szerdai rendkívüli ülésen az elnökség arra kérte Gyárfás Tamás lemondott elnököt, hogy a választásig maradjon tisztségében, ezzel biztosítva az ügyvitel zavartalanságát. Az ülésen az elnökség tagjai közül senki sem jelezte távozási szándékát.

Az egyik legrangosabb, Németországban átadott emberi jogi elismerést, a nemzetközi Rainer Hildebrandt emlékérmet vehette át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Berlinben. Az elismerést posztumusz Maléter Pál, az 1956-os forradalmi Nagy Imre-kormány később kivégzett honvédelmi minisztere is megkapta.

Negyedszer vezeti a világ legbefolyásosabb embereinek listáját Vlagyimir Putyin. A Forbes magazin szerint az orosz elnök szinte a világ minden részére kiterjesztette országa befolyását. A listán második helyezett Donald Trump megválasztott amerikai elnök, a harmadik Angela Merkel német kancellár, a negyedik Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke, míg az ötödik Ferenc pápa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×