eur:
393.42
usd:
368.86
bux:
65661.78
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Megvan a bérmegállapodás - a nap hírei

Megállapodott a következő két év minimálbéremeléséről és járulékcsökkentéséről a kormány a szociális partnerekkel. Megválasztotta az Alkotmánybíróság elnökét és új tagjait az országgyűlés. Uniós illetékesek szerint másfél év alatt le kell zárni a brit kilépési tárgyalásokat. A nap legfontosabb hírei november 22-én.

Megállapodott a következő két év minimálbéremeléséről és járulékcsökkentéséről a kormány a szociális partnerekkel. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülése után bejelentette: jövőre a minimálbér 15, a garantált bérminimum 25 százalékkal nő, a munkáltatói járulékok pedig 5 százalékponttal csökkennek. 2018-ban a minimálbér újabb 8, a bérminimum 12 százalékkal emelkedik és további 2 százalékponttal csökkennek a járulékok.

Az adóügyekért felelős államtitkár szerint a bürokráciacsökkentést segíti elő az új adócsomag. Tállai András elmondta azt is, hogy az új szabályok a vállalkozások versenyképességét erősítik, illetve a feketegazdaság további visszaszorítását is jelenti. A ma elfogadott őszi adócsomag értelmében 6-ról 12 millióra nő a kisadózó vállalkozások tételes adójának bevételi határa. Az áfa alanyi mentességi értékhatára 6-ról 8 millióra emelkedik, egyszerűsödnek az egészségügyi hozzájárulás szabályai is.

Megválasztotta az Alkotmánybíróság elnökét és új tagjait az országgyűlés. A testület élére Sulyok Tamás eddigi elnökhelyettes került. Az eddigi betöltetlen alkotmánybírói helyekre Hörcherné Marosi Ildikót, a Kúria bíráját, Horváth Attila jogtörténészt, Schanda Balázst, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetőjét és Szabó Marcelt, a jövő nemzedékek ombudsman-helyettesét választották meg a képviselők. A 15 tagú Alkotmánybíróság létszáma tavasszal csökkent 11-re.

Versenyképességi kérdésnek tartja az igazságügyi miniszter, hogy milyen egy ország polgári perrendtartása. Miután az Országgyűlés elfogadta az új polgári perrendtartásról szóló törvényt, Trócsányi László kijelentette: az eljárási szabályoknak lehetővé kell tenniük, hogy a vállalatok, intézmények, magánszemélyek bizalommal fordulhassanak az igazságszolgáltatáshoz, és rövid időn belül, tisztességes eljárásban, gyors döntés szülessen az ügyükben. Wopera Zsuzsa a témáért felelős miniszteri biztos kiemelte, hogy az új polgári perrendtartás koncentráltabbá teszi az eljárást, így akár már egy tárgyaláson is eldőlhet a jogvita.

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintjén a nemzeti bank Monetáris Tanácsa. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. A testület ugyanakkor tovább szűkítette a kamatfolyosót: az egynapos hitelkamatot 0,9 százalékra csökkentette, míg az egynapos betéti kamatot mínusz 0,05 százalékon tartotta.

A budapesti olimpiai pályázat vezetője szerint Magyarország esélyes a 2024-es ötkarikás játékok megrendezésére. Fürjes Balázs ezt a stabil és fejlődő magyar gazdasággal és a pályázatban kulcsfontosságú elemként megjelenő fenntarthatósággal és utóhasznosítással indokolta. Az egyes kiemelt budapesti beruházásokért is felelős kormánybiztos az InfoRádióban azt is elmondta: az infrastrukturális fejlesztések katalizátora lehet, ha Magyarország rendezheti a 2024-es olimpiát. A főként közlekedési beruházásokra garanciát jelentene a nyertes olimpiai pályázat.

Az online térben megjelenő reklámok állnak a Gazdasági Versenyhivatal fogyasztóvédelmi politikájának középpontjában - jelentette ki a szervezet elnöke. Juhász Miklós az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a hatóság alapvetően azt vizsgálja, hogy a fogyasztók megfelelő tájékoztatást kapnak-e a hirdetőktől személyes adataik felhasználásáról, esetleg értékesítéséről. Fontosnak nevezte azt is, hogy a termékbemutatókat tartó cégek szabályozása mellett törvényi rendelkezések vonatkozzanak a bemutatókon hitelt kínáló társaságokra is. Hangsúlyozta: a versenyhivatal a fogyasztóvédelemben szorosan együttműködik az adatvédelmi hatósággal és a parlamenttel is.

Szigorította a feltöltős SIM-kártyákra vonatkozó szabályokat az Országgyűlés a kormány kezdeményezésére. Az ügyfél az előfizetését nem értékesítheti tovább, és másnak csak akkor adhatja át, ha a szolgáltatót korábban tájékoztatta. A szolgáltatók kötelesek az előfizetők megfelelő adatait ellenőrizni és rögzíteni. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke rendeletben határozza meg, hogy legfeljebb hány feltöltős SIM-kártyás szerződést köthet egy-egy előfizető. A szolgáltatónak jeleznie kell a rendvédelmi szervezetek felé, ha hamis adatokra gyanakszik vagy az előfizetővel kapcsolatban bűncselekmény gyanúja merül fel.

Alig másfél éve lesz a brit uniós kilépési feltételek lezárására a tárgyaló feleknek azt követően, hogy az Egyesült Királyság a jövő év elején hivatalosan bejelenti távozási szándékát - figyelmeztetett az Európai Parlamentet képviselő Guy Verhofstadt. A politikus és David Davis brit Brexit-ügyi miniszter egyetértett abban, hogy az egyeztetések lezárásának a 2019 májusában esedékes európai parlamenti választásokig mindenképp meg kell történnie. A brit kormány terve szerint London legkésőbb 2017 márciusának végéig bejelenti a tagországok kilépését szabályozó cikkely aktiválását.

Békét akar teremteni a Közel-Keleten az Egyesült Államok megválasztott elnöke. Donald Trump a New York Times vezető újságíróit tájékoztatta bel- és külpolitikai terveiről és várható döntéseiről. Úgy fogalmazott: ő szeretne lenni az a politikus, aki békét teremt Izrael és a palesztinok között. A megválasztott amerikai elnök utalt arra is, hogy nyitott a párizsi klímaegyezmény megvizsgálására

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×