INFORÁDIÓ
2022. december 5. hétfő
Vilma

kövér lászló

1956-os forradalom

olimpia

bojkott

találkozó

Óriási törés volt az 1956-os olimpiai bojkott

Infostart

Az 1956-os olimpiát – a magyar forradalom iránti szolidaritás miatt – bojkottáló országok sportolóit fogadta tegnap Kövér László. A házelnök az érintett sportolókat tiszteletbeli olimpiai bajnokoknak nevezte.

"A nemzetnek a szabadság hasonlót jelent, mint egy sportolónak az olimpiai részvétel" – mondta a házelnök, aki tegnap fogadta a Melbourne-i olimpiáról a szolidaritás kifejezése miatt távol maradt sportolókat.

„Az önmegvalósítást, az értékeket, és az értékek talaján létrejött teljesítmény felmutatásának a lehetőségét” - folytatta a házelnök.

Kövér László, a "Dank!, Merci!, Gracias!" programsorozat fővédnöke, ünnepi beszédében párhuzamot vont az 1956-os Magyarország és az Ausztráliában megrendezett ötkarikás játékokról lemaradt sportolók sorsa között. Azt mondta, a holland, svájci és spanyol sportolókat olyan döntések fosztották meg a melbourne-i olimpiai részvételtől, amelyeket a fejük felett hoztak meg. "Amikor az 1956-os forradalom 60. évfordulóját ünnepeljük, azt gondoltuk, elégtételt kell adnunk mindazoknak, akik eddig ebből nem részesültek" – fogalmazott.

Az országgyűlés elnöke kijelentette, tisztában van vele, hogy az olimpiai bojkott egy óriási törés volt a Magyarország mellett kiálló országok sportolói számára. Kiemelte: az 56-os hősök között sem jelent különbséget, hogy valaki szándékosan vagy csak véletlenül, az eseményekbe sodródva vállalta a sorsát.

Kövér László a Budapestre látogatott holland, svájci és spanyol sportolókat is az 56-os hősök közé sorolta. A Budapestre érkezett sportolók kedden a Terror Háza Múzeumba látogatnak, majd az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen konferenciát szerveznek tiszteletükre, este pedig az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartanak gálaestet, amelyen magyar olimpikonok köszöntik majd a vendégeket.

Kapcsolódó hang

Kövér László: óriási törés volt az 1956-os olimpiai bojkott
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018