eur:
385.73
usd:
356.46
bux:
68864.24
2024. május 14. kedd Bonifác

Kepes András: hiába a technika, ha nem értjük egymást

Kultúrák és civilizációk egymásra hatása, együttélése a központi témája Kepes András közelmúltban megjelent Világkép című kötetének. Az író az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt.

Kepes András író, újságíró legújabb könyve apropóján arról beszélt, hogy miközben a technikai civilizáció uralja az embereket, vagyis a mobiltelefonok, az internet és a számítógép, továbbra is az a legfontosabb kérdés: értjük-e egymást.

„Arról szól a történet, hogy amikor a drótnélküli távírót feltalálták, megkérdezték Freudot, mit szól a fantasztikus találmányhoz. Olyasmit mondott, nagy dolog a távíró, még nagyobb a drótnélküli távíró, de a legnagyobb az, ha két ember dróttal vagy nélküle egyáltalán szót tud érteni egymással. Miközben a technikai civilizációtól el vagyunk bővülve, a mélyén mégis mindig az az egyetlen legfontosabb kérdés van: értjük-e egymást. Hajlandók vagyunk-e kinyitni a gondolkodásmódunkat, kultúráktól megtanulni, hogyan tudunk egymással ennél színvonalasabb módon érintkezni. Vagy pedig a régi, ma már működésképtelen, saját sémákba és klisékbe belesavanyodva megpróbáljuk a világot rákényszeríteni, úgy működjön, ahogy a mi agyunkban ezek a sémák működnek.”

Kepes András szerint most egy átmeneti időszakot élünk a világban, amelyet mindenképpen élvezni kell, ugyanis különböző gondolkodásmódok, kultúrák találkoznak egymással.

„Meg kellene próbálni élvezni az átmenetet, mert változtatni úgysem tudunk. Ez átmenet lesz. Különböző gondolkodásmódok, kultúrák találkoznak. Tönkreteszed a világot, ha nem gondolod végig, milyen klímakatasztrófák, éhínség van, hogy a hétköznapi normáink hogyan mennek tönkre a szemünk láttára, hogy őrlődnek föl emberi kapcsolatok, mert nem értjük egymást. Ezek a fő problémák.”

Kepes András az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszél, hogy gondolkodásmódunk olyan régi sémák szerint működik, amely alkalmatlan arra, hogy megértsük a mai világot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.15. szerda, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×