eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Jelnyelvvel már korábban kommunikálhatnak a babák

A babajelnyelv segítségével a hagyományosan egyéves kor környékén kezdődő szóbeli kommunikációhoz képest hónapokkal korábban és nagyobb szókinccsel lehet szót érteni egy gyermekkel - állítja a babajelnyelv-oktató. Fizl Kata az InfoRádió Családi Hét című magazinjának elmondta: praxisában van olyan tizenegy hónapos kisfiú, aki közel ötven különböző jelnyelvi kifejezést használ.

Fizl Kata anyanyelvi jelelő, a szülei siketek, ismeri a jelnyelvet. Külföldi internetes oldalakon olvasott először a babajelnyelvről. Hat hónapos volt a kislánya, amikor jeleket kezdett neki mutogatni.

„Nagyon gyorsan reagált. Nyolc hónapos volt, amikor először mutatta, hogy szeretne anyatejet kérni tőlem a legváratlanabb pillanatban, illetve ha hallott egy kutyust, elkezdte csapkodni a combját, ami a kutya jele. Egyre több jelet használt a kommunikációja során. Egy idő várta is, nézte a kezemet és a szememet, mi annak a tárgynak jele” - mesélte Fizl Kata.

A babajelnyelv-oktató elmondta, a kisbabák születésüktől kezdve kommunikálnak velünk, kilenc-tíz hónapos korukra elképesztő mennyiségű passzív szókincs halmozódik fel bennük, de a beszédkészségük még nem alkalmas arra, hogy ezeket aktívvá tegyék.

„A mi gesztusainkat utánozzák, ellesik a mozdulatainkat, például amikor nyújtják a kezüket, hogy vegyük fel őket, illetve mi is megtanítjuk őket integetni, puszit dobni. Miért ne lehetne megtanítani, hogyan mutassák, ha éhesek, ha fáj valami vagy a kacsás könyvből szeretnének mesét hallani?” - tette fel a kérdést Fizl Kata.

Általában tizenegy-tizenkét hónapos babák már mondanak szótagokat, egyéves korukban az „apa”, „mama”, „baba” szavakat is, viszont babajeleléssel egy tizenegy hónapos kisbaba akár 49 szó jelét képes mutatni – mondta a babajelnyelv-oktató.

„Egy kisfiú, amikor az édesanyja a banánt a szájához emelte, tudta mutatni, hogy hideg. Ez azért jó, mert a kisbaba korán megtanulja, hogy fontos és számít, amit közöl a kezeivel, sokkal harmonikusabb kapcsolatot eredményez a szülővel” - hangsúlyozta Fizl Kata.

A babajelnyelvről további részleteket hallhatnak hétfő este fél nyolctól, az InfoRádió Családi Hét című magazinjában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×