INFORÁDIÓ 
2019. február 18. hétfő
Bernadett

inforádió

belföld

családi hét

babajelnyelv

Jelnyelvvel már korábban kommunikálhatnak a babák

Infostart / InfoRádió

A babajelnyelv segítségével a hagyományosan egyéves kor környékén kezdődő szóbeli kommunikációhoz képest hónapokkal korábban és nagyobb szókinccsel lehet szót érteni egy gyermekkel - állítja a babajelnyelv-oktató. Fizl Kata az InfoRádió Családi Hét című magazinjának elmondta: praxisában van olyan tizenegy hónapos kisfiú, aki közel ötven különböző jelnyelvi kifejezést használ.

Fizl Kata anyanyelvi jelelő, a szülei siketek, ismeri a jelnyelvet. Külföldi internetes oldalakon olvasott először a babajelnyelvről. Hat hónapos volt a kislánya, amikor jeleket kezdett neki mutogatni.

„Nagyon gyorsan reagált. Nyolc hónapos volt, amikor először mutatta, hogy szeretne anyatejet kérni tőlem a legváratlanabb pillanatban, illetve ha hallott egy kutyust, elkezdte csapkodni a combját, ami a kutya jele. Egyre több jelet használt a kommunikációja során. Egy idő várta is, nézte a kezemet és a szememet, mi annak a tárgynak jele” - mesélte Fizl Kata.

A babajelnyelv-oktató elmondta, a kisbabák születésüktől kezdve kommunikálnak velünk, kilenc-tíz hónapos korukra elképesztő mennyiségű passzív szókincs halmozódik fel bennük, de a beszédkészségük még nem alkalmas arra, hogy ezeket aktívvá tegyék.

„A mi gesztusainkat utánozzák, ellesik a mozdulatainkat, például amikor nyújtják a kezüket, hogy vegyük fel őket, illetve mi is megtanítjuk őket integetni, puszit dobni. Miért ne lehetne megtanítani, hogyan mutassák, ha éhesek, ha fáj valami vagy a kacsás könyvből szeretnének mesét hallani?” - tette fel a kérdést Fizl Kata.

Általában tizenegy-tizenkét hónapos babák már mondanak szótagokat, egyéves korukban az „apa”, „mama”, „baba” szavakat is, viszont babajeleléssel egy tizenegy hónapos kisbaba akár 49 szó jelét képes mutatni – mondta a babajelnyelv-oktató.

„Egy kisfiú, amikor az édesanyja a banánt a szájához emelte, tudta mutatni, hogy hideg. Ez azért jó, mert a kisbaba korán megtanulja, hogy fontos és számít, amit közöl a kezeivel, sokkal harmonikusabb kapcsolatot eredményez a szülővel” - hangsúlyozta Fizl Kata.

A babajelnyelvről további részleteket hallhatnak hétfő este fél nyolctól, az InfoRádió Családi Hét című magazinjában.

Kapcsolódó hang

Jelnyelvvel már korábban kommunikálhatnak a babák
 


A címlapról ajánljuk

Lövések az Örsön

Két társaság szólalkozott össze egy söröző előtt, ekkor dördültek el a gázpisztolyos lövések...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018