eur:
393.83
usd:
368.04
bux:
65862.51
2024. április 23. kedd Béla

Megjelent az elmúlt negyedszázad átveréseinek krónikája

A napokban kerül a könyvesboltokba a 25 év - 25 nagy átverés című kötet, ami az elmúlt két és fél évtized pénzügyi botrányait veszi sorra. A szerkesztő szerint ezeket a visszaéléseket a kapzsiság és a tudatlanság mellett az ellenőrzés felületessége tette lehetővé - mondta az InfoRádióban a könyv és a napi.hu szerkesztője.

A 25 év – 25 nagy átverés című kötet az elmúlt két és fél évtized 25 botrányát veszi sorra alaposan körüljárva a sokaknak komoly anyagi kárt és lelki megrázkódtatást okozó pénzügyi visszaéléseket.

„Az elmúlt 25 év bő termést nyújtott nagy átverésekből. Elég csak a 2015-ös csúcsévre gondolni: Quaestor, a Buda-Cash, Karcagi Marcsika... A tavalyi év önmagában megérdemelné, hogy könyvet írjunk arról, miként lehet átverni az embereket, súlyos pénzekkel. Nem csak egyet, százat, nem túlzás azt mondani, hogy százezreket. A legkülönbözőbb módszerekkel a piramisjátéktól a tőzsdei átverésekig. Ebből mi csak 25-öt emeltünk ki, pedig akár a duplájáról is szólhatna könyv” - mondta Szakonyi Péter.

A kötet összefoglalja a piramisjátékok, a pénzügyi átverések és a tőzsdei manipulációk tanulságait, kezdve a rendszerváltást követő első nagy felháborodást kiváltó Lupis-ügytől a 2015-ös év páratlan lebukássorozatáig.

A szerkesztő szerint az átverések okainak csupán egy része a mohóság, a bizalom, a hiszékenység. Mint mondta, mindenki találkozik fantasztikus hozamot, jövedelmet ígérő lehetőségekkel.

„Fontos, hogy a felügyelő szervek mennyire tudnak odafigyelni, mennyire látják meg a csíráját annak, ha nagy átverés van készülőben. Ha jól végezték volna dolgukat a felügyeletek – tőzsde, bank - az elmúlt 25 évben, sokkal kisebb kár érte volna az embereket, mert a tudatlanságuk, hiszékenységük nem párosul szakértelemmel” - emelte ki Szakonyi Péter.

Pénzügyi szakemberek számára teljesen egyértelmű, hogy ha a jegybanki alapkamat két százalék, akkor havonta 25 százalékos kamatot ígérni minimum felelőtlenség, de inkább egy visszaélés kiindulópontja lehet – hangsúlyozta a kötet szerkesztője.

A kapzsiságra, a tudatlanságra és a pénzügyi ellenőrzés felületességére alapuló megtévesztések több mint 500 oldalas enciklopédiáját a gazdasági újságírók krémje írta. A szerkesztő az elmúlt évek eseményeinek tanúit, Brückner Gergelyt, Csabai Károlyt, Dzindzisz Sztefant, Eidenpenz Józsefet, Emőd Pált, Gyenis Ágnest, Korányi G. Tamást, Nagy László Nándort, Papp Emíliát, Stemler Miklóst és Vitéz F. Ibolyát kérte fel a számvetésre, amelyből kiderül, hány ember szenvedte el a pénzügyi csalók trükközéseit és milyen büntetést kaptak a bűnösök.

A visszaemlékezéseken és tényeken alapuló elemzések rávilágítanak a tőzsdei csalások, a csodás megtérülést ígérő befektetési lehetőségek és a minden hájjal megkent pénzügyi guruk hazugságaira. A kötetben megszólal a szemtanúk, a kárvallottak és a főszereplők egy része is.

A gazdag képanyaggal illusztrált könyv a Libri könyvesboltjaiban és a CEMP csoport online áruházában vásárolható meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×