eur:
390.64
usd:
358.88
bux:
72940.89
2024. július 22. hétfő Magdolna
Nemcsak a gépet, a gyerekeket is fel kell készíteni a kibertérre

Nemcsak a gépet, a gyerekeket is fel kell készíteni a kibertérre

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője szerint a nemrég elfogadott digitális gyermekvédelmi stratégia célja, hogy a gyermekek az online térben is biztonságban érezhessék magukat – mondta az InfoRádiónak Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője.

Magyarország kormánya nemrég fogadott el egy kormányhatározatot, amely a gyermekek digitális létezésével összefüggő stratégiát tartalmazza.

„Ennek a stratégiának alapvető eleme és sarokpontja, hogy a gyermekek élete is most már nagyrészt az online térben, a digitalizált térben zajlik. Itt azokra a fenyegetésekre, biztonsági kihívásokra kell összpontosítani mind a kormányzati, mind az ügykörben dolgozó nonprofit szektor, illetve szolgáltatói szektor figyelmét és erőforrásait, amelyek képesek biztosítani azt, hogy az online térben való jelenlét biztonságosan történjen a gyermekek számára” - közölte Bencsik Balázs.

„Folyamatosan fejlődnünk kell a biztonsági-védelmi mechanizmusaink tekintetében – már csak azért is, mert új és új támadástípusokat találnak ki, új és új lopások jelennek meg, új és új típusú profilalkotási, profilozási képességek jelennek meg a kibertámadók oldalán. Ezért folyamatosan kell fejleszteni ezeket a védelmi képességeket, nem elégséges egy szinten megragadnunk” - ismertette a feladatokat a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője.

A szakember figyelmeztetett, hogy a gyerekeknél nem elég a szűrőprogramok használata.

„Nemcsak informatikai-biztonsági fenyegetéseknek vannak kitéve – például különböző adatlopásoknak –, hanem arra is gondolni kell, hogy az online chatelés, az online email-ezés, az online videóhívás során megvalósulhatnak különböző zaklatások, szexuális típusú fenyegetések, amelyekkel foglalkoznunk kell” - hívta fel a figyelmet Bencsik Balázs.

Éppen ezért – mint mondta – nem elégséges, ha különböző szoftverekkel szűrjük a veszélyeket, hanem a felhasználói magatartásra, a gyerekek viselkedésére is ügyelnünk kell.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Joe Biden regnáló amerikai elnök vasárnap este bejelentette visszalépését a 2024-es amerikai elnökválasztástól. Már Biden utódja is meg lehet, hiszen az elnök Kamala Harris alelnök elnökjelöltségét támogatja. Az eddigi pollok alapján ez azonban nem javítaná jelentősen a demokraták esélyeit Donald Trump republikánus elnökjelölttel szemben, aki úgy fogalmazott, hogy Harrist még könnyebb lesz megvernie, mint Bident.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×