INFORÁDIÓ
2021. május 12. szerda
Pongrác

kibertámadás

kibervédelem

gyerekek

internetes támadás

Nemcsak a gépet, a gyerekeket is fel kell készíteni a kibertérre

Nemcsak a gépet, a gyerekeket is fel kell készíteni a kibertérre

Infostart / InfoRádió

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője szerint a nemrég elfogadott digitális gyermekvédelmi stratégia célja, hogy a gyermekek az online térben is biztonságban érezhessék magukat – mondta az InfoRádiónak Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője.

Magyarország kormánya nemrég fogadott el egy kormányhatározatot, amely a gyermekek digitális létezésével összefüggő stratégiát tartalmazza.

„Ennek a stratégiának alapvető eleme és sarokpontja, hogy a gyermekek élete is most már nagyrészt az online térben, a digitalizált térben zajlik. Itt azokra a fenyegetésekre, biztonsági kihívásokra kell összpontosítani mind a kormányzati, mind az ügykörben dolgozó nonprofit szektor, illetve szolgáltatói szektor figyelmét és erőforrásait, amelyek képesek biztosítani azt, hogy az online térben való jelenlét biztonságosan történjen a gyermekek számára” - közölte Bencsik Balázs.

„Folyamatosan fejlődnünk kell a biztonsági-védelmi mechanizmusaink tekintetében – már csak azért is, mert új és új támadástípusokat találnak ki, új és új lopások jelennek meg, új és új típusú profilalkotási, profilozási képességek jelennek meg a kibertámadók oldalán. Ezért folyamatosan kell fejleszteni ezeket a védelmi képességeket, nem elégséges egy szinten megragadnunk” - ismertette a feladatokat a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője.

A szakember figyelmeztetett, hogy a gyerekeknél nem elég a szűrőprogramok használata.

„Nemcsak informatikai-biztonsági fenyegetéseknek vannak kitéve – például különböző adatlopásoknak –, hanem arra is gondolni kell, hogy az online chatelés, az online email-ezés, az online videóhívás során megvalósulhatnak különböző zaklatások, szexuális típusú fenyegetések, amelyekkel foglalkoznunk kell” - hívta fel a figyelmet Bencsik Balázs.

Éppen ezért – mint mondta – nem elégséges, ha különböző szoftverekkel szűrjük a veszélyeket, hanem a felhasználói magatartásra, a gyerekek viselkedésére is ügyelnünk kell.

Kapcsolódó hang

Nemcsak a gépet, a gyerekeket is fel kell készíteni a kibertérre
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018