eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Horváth Csaba: egy metróbalesetért Orbán Viktor lesz a felelős

Horváth Csaba: egy metróbalesetért Orbán Viktor lesz a felelős

A fővárosi MSZP szerint jövő nyárig, vagyis a budapesti vizes világbajnokság befejezéséig biztosan nem kezdődik meg a 3-as metró felújítása - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Horváth Csaba. Az MSZP fővárosi képviselőcsoportjának vezetője szerint mindenképpen koalícióra kell lépniük a baloldali ellenzéki pártoknak a 2018-as választások előtt, ennek érdekében az szocialista párt áldozatokra is képes, de ezt elvárják leendő partnerektől is.

Hivatalosan semmilyen információja nincs a fővárosi közgyűlésnek a 3-as metró állapotáról, azt azonban a Metróért Egyesület elnöke is megerősítette, hogy a Deák tér és a Határ út közötti, 40 éve épült szakaszon komoly anyagfáradásos gondok vannak – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Horváth Csaba. A szocialista fővárosi képviselő szerint a politika rátelepszik a metrófelújításra, a konfliktus azonban nem a városvezetés és a Miniszterelnökséget vezető miniszter között van.

Az a baj, hogy a Tarlós-féle városvezetés falaz a kormánynak. Politikai hűségből leplezik a probléma nagyságát, vannak felületes mellékszálak a kormány második emberével, ahol a konfliktus kiéleződik, de az igazi konfliktus, ami a kormány és a fővárosközött van, tehát Orbán Viktor, a kormány feje és Tarlós István, a főváros vezetője kellene, hogy legyen, még mindig nincs az asztalon. Ha bármilyen baleset történik, azért személyesen Orbán Viktor és Tarlós István lesz a felelős.”

Horváth Csaba szerint itt az ideje, hogy a főváros vissza kapja azt, amit bead a közösbe, a budapestiek ugyanis naponta 20 milliárd forint adót fizetnek be.

Elvárható, hogy 26, vagy 40 évente, de jusson forrás arra, 140 vagy 200 milliárd forint, tehát van mit tárgyalni a kormánnyal, de ezt csak nagyon határozott főpolgármesteri felállással lehetne.”

Az MSZP-s fővárosi képviselő szerint nincs realitása annak, hogy a 3-as metró felújítását jövő nyárig elkezdik, Budapest pedig nem tudja önerőből elindítani a rekonstrukciót.

Jövő július végéig tart az úszó világbajnokság, a szervezőket nem nagyon inspirálja, hogy a metró felújítása ennek a kellős közepébe csapódjon be. A tendermegsemmisítések és a túlárazások azt is biztosítják, hogy a kormánynak legyen elég ideje ebből a határidőből kicsúsztatni a főváros vezetését. Sem az országgyűlési, sem a 2019-es önkormányzati választásokra nem tud elkészülni, ezért a Fidesznek nem áll politikai érdekében, hogy felfordulást csináljon, ugyanakkor politikai haszna nem lesz, mert nem tudják átadni.”

A metró leállásának kockázatát Horváth Csaba szerint a Fidesz nem veszi elég komolyan, a fővárosnak pedig nincs elég pótlóbusza a vészforgatókönyvre, vagyis a 3-a metró esetleges leállításának kezelésére. Horváth Csaba azt is megismételte, az MSZP nem támogatja, hogy más vonalakról, járatritkítással oldják meg a buszpótlást, ha erre szükség van.

Baloldali összefogás

A 2018-as országgyűlési választások előtt mindenképpen koalíciós megállapodást kell kötnie a baloldali ellenzéki pártoknak – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselőcsoportjának vezetője. Hozzátette: a választókat nem érdekli az ellenzéki pártok vívódása.

 „A szavazót az érdekli, hogy a személyes életében milyen változást jelentene az, ha bizalmat adna egy baloldali pártkoalíciónak, ami lehet akár két párt, de akár 3-4 párt összefogása is, nem a Jobbikra és nem a Fideszre gondolok, hanem a baloldali térfélen található szereplők nagyon határozott együttműködésére.”

 Horváth Csaba kiemelte, hogy a választási siker érdekében az szocialista párt képes áldozatokra, de ezt elvárják a partnerektől is.

 „Mi mindent a 2018-as választások megnyerésének rendelünk alá, és ha ezt azt jelenti, hogy néhány erős emberünk nem fog személyes pozíciót kapni a választási küzdelemben, hanem máshogy kell segítenie a pártot, akkor ezt az áldozatot készek vagyunk meghozni, de az elvárás, hogy ne csak az MSZP erős emberei, hanem minden együttműködni szándékozó legalább ilyen alázattal álljon az ügyhöz.”

 Az ellenzéki politikus arról is beszélt, hogy 2018 előtt jól szervezett, helyi szinten is erős országos hálózatra van szükség. Azok a legjobb jelöltek, akik helyben hitelesek, nem kell bemutatni őket senkinek, megfelelő szakmai és politikai hitelük van – tette hozzá a képviselő.

 „Kell az a bizonyos 106 helyi gladiátor, akik ezt az egyéni választókörzetek szintjén bemutatják, lejárják rongyosra a térdüket, megismertetik az elképzeléseket. Persze azok a legjobb jelöltek, akiket nem kell bemutatni, mert helyben ismerik őket, van olyan szakmai, politikai előételük, ami alapján egyfajta társadalmi megbecsülés most is övezi őket.”

 Horváth Csaba úgy látja, hogy sok inaktív pártkereső van, akiket csak világos célokkal lehet megszólítani.

 „Bármely kutatást megnézzük, egy jóval nagyobb tábor van inaktív állapotban, mint összeadva bármely párttal, tehát van honnan meríteni, de csak akkor, ha világos és egyértelmű megoldásokat ad az MSZP és az együttműködő partnerei.”

 A szocialista fővárosi képviselő hozzátette: nemcsak pártokkal, hanem civil szervezetekkel is képesek együttműködni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×