eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 23. szombat Tekla

Városliget Zrt.: nem veszélyes az azbesztmentesítés

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum épületének azbesztmentesítése semmiféle veszélyt nem jelent a Városliget környékén lakókra vagy a parkot látogatókra, mert a bontási munkálatok szakszerűen és a jogszabályoknak megfelelően történnek - közölte a Városliget Zrt. hétfőn az MTI-vel.

A társaság közleményében arra reagált, hogy Karácsony Gergely (Együtt-PM), a XIV. kerület polgármestere tájékoztatást kért a Liget Budapest projekthez kapcsolódó városligeti bontási munkákról, mert közlése szerint a zuglói önkormányzathoz folyamatosan érkeznek lakossági és intézményi bejelentések a por és az azbeszt miatt.

A Városliget Zrt. felhívta a figyelmet arra, hogy a múzeumban az azbesztfeltáró munka a Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége elnökének közreműködésével folyik. Kiemelte, a bontásra váró épületek közül az 1980-as években épült A3 épületrészben találtak nagyobb mennyiségben kötött formában azbesztcementet, amelynek a kezelése "a megfelelő előkészületek mellett gyakorlatilag kockázatmentesen megoldható", szemben a sokkal veszélyesebb szórt azbeszttel. A további épületrészekben nem találtak veszélyes anyagokat - tették hozzá.

Ezek alapján megkezdődött az épület szerkezetében található valamennyi, azbesztcement tartalmú elem szakszerű eltávolítása, amely feladatra a társaság "megfelelő engedélyekkel és komoly tapasztalattal rendelkező", kifejezetten azbesztmentesítésre szakosodott vállalkozót vont be - írták.

Közölték, az azbeszt tartalmú épületrészeket korábban már elkeríttették és védőfóliával látták el. Az érintett területeken mindaddig szünetel az általános bontási munka, amíg a törvényi előírásoknak megfelelően be nem fejeződik az azbesztmentesítés. Ez a szigorú biztonsági előírásoknak megfelelően történik, sem a park használóira, sem a környéken élőkre nem jelent semmilyen egészségi kockázatot, és az elkerített területeken kívül a Városliget zavartalanul látogatható - áll a közleményben.

Felidézték, hogy a Városliget megújítása alatt nem először találkoztak a kivitelezők a veszélyes anyaggal: a legutóbb a volt Hungexpo irodaházak bontási munkálatait kellett egy időre felfüggeszteni, hogy az eltakart, a bontás során feltárt, azbesztcementből készített építőanyagot szakszerűen lerakóhelyre szállítsák. Mivel Magyarországon az 1980-as évek végéig széles körben alkalmazták az azbesztet az építőiparban, szinte valamennyi bontási, átalakítási munkánál vizsgálni kell annak jelenlétét - jegyezték meg.

A Városliget Zrt. kiemelte: a továbbiakban is a jogszabályoknak megfelelően végzi munkáját, és elhatárolódik attól, hogy "egyesek politikai céljaik elérése érdekében rémhíreket terjesztenek és riogatják a közvéleményt".

Hozzátette, az elmúlt napokban a Városligetben több, a munkálatokról hamis információt tartalmazó tábla jelent meg, ezeket a társaság eltávolíttatta és megteszi a szükséges jogi lépéseket.

Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×