eur:
388.69
usd:
361.72
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Így hoznának ízeket a gyermekétkeztetésbe

Az alapanyagok - a zöldségek és a gyümölcsök - eredeti ízére kell helyezni a hangsúlyt a gyermekétkeztetésben, ezért van szükség a cukor mellett az édesítőszerek csökkentésére is - mondta az InfoRádiónak a Magyar Dietetikus Szövetség Tudományos Bizottságának elnöke.

A Magyar Dietetikus Szövetség Tudományos Bizottságának elnöke kiemelte, az egészséges táplálkozásban minden élelmiszernek helye van, akár a cukornak is. Szűcs Zsuzsa azonban felhívta a figyelmet, hogy az elfogyasztható mennyiségen nagyon nagy hangsúly van.

„A közétkeztetésnek az lenne a feladata és célja, hogy megtanítsa a gyerekeket arra, hogy minél inkább élvezni tudják az élelmiszerek természetes ízét” - fűzte hozzá Szűcs Zsuzsa.

Egy egészséges súlyú, egészséges gyerek számára nem jár hozzáadott előnyökkel az energiamentes édesítőszerek használata, viszont ha megtanulja értékelni a természetes ízeket, azzal mindenki jól jár – hangsúlyozta a Magyar Dietetikus Szövetség Tudományos Bizottságának elnöke.

„Az Európai Unióban komoly hangsúlyt fektetnek az élelmiszerbiztonságra, ez igaz az édesítőszerekre is. Alapvető tanács azonban, hogy hároméves kor alatt nem javasolt ezek fogyasztása, mert a növekedésben lévő szervezetnek nincs igénye az energiamentes megoldásra” - szögezte le Szűcs Zsuzsa.

A Magyar Dietetikus Szövetség Tudományos Bizottságának elnöke hozzátette, az édesítőszerek egészségessége, biztonságossága szempontjából nincs rangsor, minden adalékanyag szigorú szűrőn megy át.

A barna cukor és a méz, bár kevésbé feldolgozott, mint a fehér cukor, energiatartalmuk nagyjából azonos, mégis jobb választás lehet, de minél kevesebb mennyiséget ajánlanak fogyasztani ezekből az édesítőkből is – ajánlotta Szűcs Zsuzsa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.

Élőben a BL-elődöntő: Real Madrid–Bayern München 2-1

A Borussia Dortmund már a június elsejei döntő résztvevője, ma este eldől, ki lesz az ellenfele. A második félidőben a Bayern szerzett vezetést, de ezután felpörgött a Real Madrid, volt visszavont gól, VAR-vizsgálatok, a mérkőzés vége előtt kicsivel pedig már figyelmeztetni kellett a szurkolókat, szinte az egész stadion felállt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×