eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Használják a tízmilliószoros napot a jegybanknál - lapszemle

A Magyar Idők szerint egyre kétségesebb, hogy idén megszülethet-e a döntés a kórházi kancelláriák felállításáról. A Magyar Nemzet megkeresésére az Európai Bizottság cáfolta Orbán Viktor parlamenti szezonnyitó beszédének egy kiemelkedő fontosságú részét.

A Magyar Idők szerint egyre kétségesebb, hogy idén megszülethet-e a döntés a kórházi kancelláriák felállításáról, pedig nyáron bennfentesek már konkrét kancellárjelöltekről beszéltek. A lap úgy tudja: a háttérben érdekviták zajlanak, amelyek miatt könnyen lehet, hogy a 2018-as választások utánra halasztják a bevezetését. Az egészségügyi államtitkárság által preferált modell szerint 8-10 kórház tartozna egy kancelláriához, tehát a 104 állami kórházat mindösszesen nyolc-tíz kancellár vinné.

Ezotéria uralja Matolcsy György jegybankját - írja a Népszabadság, a nemzeti bank közlései ugyanis nagy átfedést mutatnak a buddhizmusból ismert tízmilliószoros napok hiedelmével. Arról azonban a szerzőnek nincs tudomása, hogy hivatalos iránymutatás, belső leírt utasítás lenne erről a jegybankban, ám - mint írják - átbogarászva a közleményeket és bejelentéseket az rajzolódik ki, hogy a tízmilliószoros napokon az utóbbi három évben szinte kivétel nélkül olyan bejelentés érkezett az MNB-től amelyet jelentős közlésnek lehet tekinteni.

A Magyar Nemzet megkeresésére az Európai Bizottság cáfolta Orbán Viktor parlamenti szezonnyitó beszédének egy kiemelkedő fontosságú részét. A miniszterelnök hétfőn – akárcsak korábban Szájer József fideszes EP-képviselő – kész tényként beszélt arról, hogy a bizottság már döntött egy felső korlát nélküli, kötelező betelepítési kvótáról. A brüsszeli testület azonban leszögezte, hogy mindössze javaslatot fogalmaztak meg, és abban sem a menedékkérők állandó szétosztásáról van szó, hanem egy „méltányossági” mechanizmusról.

A Magyar Idők szerint elővigyázatlanság is közrejátszhatott a négy tűzszerész halálát okozó hortobágyi tűzszerészbalesetben. Mint írják: a tűzszerészek egy különleges bombát akartak elszállítani az egyik mentesítési helyszínről, hogy megvizsgálhassanak és a fiatalabb szakembereknek bemutathassanak bizonyos szerkezeti elemeket. Azt gondolták, hogy a szokásos biztonsági intézkedések után ezt megtehetik, de a robbanótest mozgatása végzetesnek bizonyult. A vizsgálat tegnap zárult le, eredményét a lap értesülése alapján ma hozzák nyilvánosságra.

Úgy látszik, továbbra is ellenőrizetlen mennyiségben érkezhet az országba az áfacsalással könnyen összefüggésbe hozható, horvát gyártmányú étolaj. Legalábbis több üzletben biztosan ma is kaphatók a Sunny márkájú olcsó termékek. A lap úgy tudja: nemrég több kamionnyi érkezett belőle a boltokba. A cikk emlékeztet, hogy az itthon előállított étolaj jellemzően 400-510 forintba kerül literenként, a gyanús termékek között azonban van olyan, amelyikért alig 300 forintot kell fizetni.

Korábbi szándéka ellenére pályázatot írt ki a kormány az Emberi Jogok Európai Bíróságának magyar bírói posztjára - közli a Népszabadság. A cikk értelmében erre azért volt szükség, mert az Európa Tanács nem fogadja el a kabinet jelöltlistáját.

A Portfolio-n arról olvashatnak, hogy az Európai Unió Tanácsának döntése értelmében az idei évre rögzítetthez képest 7 százalékkal 133,8 milliárd euróra vágták le a 2017-es uniós költségvetésben a kifizetési főösszeget. A jelentős változtatás úgy jött össze, hogy a legszegényebb EU-s régióknak (köztük a magyaroknak) jövőre kifizethető bizonyos felzárkóztatási forrásokat 24 százalékkal vágták le, közben viszont a menekültválság terheinek kezelésére az ideinél 25 százalékkal többet fordíthat jövőre Brüsszel.

A napi.hu szerint a svájci tőzsde az első pénzügyi intézmény, amely hátat fordít Nagy-Britanniának azt követően, hogy az ország népének többsége a Brexit mellett döntött. A börze eddig a londoni pénzügyi hatóság felügyelte alatt intézte az Európán belüli ügyeit, azonban a svájciak megkezdték a kapcsolatépítést a német pénzügyi felügyelettel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×