eur:
393.02
usd:
366.37
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Egységes a kiállás a vadászkamarai törvény módosításában

Egyik ellenzéki párt sem vetette el a vadászkamarai törvény - kormánypárti politikusok által beterjesztett - módosítását.

Az előterjesztés országgyűlési vitájában a KDNP-s Vejkey Imre expozéjában a vadgazdálkodás jogszabályi újragondolásának részeként tekintett a vadászkamarai törvény módosítására, amely minden vadászati tevékenységet folytató személynek kötelezővé tenné a kamarai tagságot.

"Mind a szakma, mind pedig a társadalom érdeke az, hogy a vadászati tevékenység gyakorlása során csak és kizárólag elméleti, szakmai és etikai szinten is megfelelően képzett, felkészült és morálisan is alkalmas emberek használjanak olyan eszközt, melynek használata fokozott biztonsági kockázattal jár, a vele végzett tevékenység folytatása pedig veszélyes üzemnek minősül."

A vezérszónokok közül elsőként felszólaló fideszes Győrffy Balázs, támogatta a javaslatot, ahogy a szocialista Legény Zsolt is, ám az ellenzéki képviselő az előterjesztés módja miatt – hogy nem a kormány előterjesztéseként, hanem kormánypárti egyéni képviselői indítványként nyújtották be a dokumentumot, – jelezte, hogy pártja képviselői tartózkodni fognak a szavazáskor.

"Külön furcsa, hogy ráadásul ennek a törvényjavaslatnak az eredeti két benyújtója az Lázár és Semjén miniszterek voltak, tehát kormánytagok, innentől kezdve aztán végképp érthetetlen, hogy miért nem a kormány nyújtotta be ezt a javaslatot. Azt értjük, hogy azért nem a kormány és azért egyéni képviselői indítvány formájában, mert ezzel megint el lehet kerülni a kötelező társadalmi egyeztetéseket és azokat a formulákat, amelyeket a jogalkotási törvény lefektet."

A jobbikos Magyar Zoltán hasonlóan látta, majd az állami vadászterületek felosztása nyomán – általa tapasztalt – visszásságokat nehezményezte, amely azonban csak érintőlegesen kapcsolódik a vadászkamarai törvényhez.

Sallai R. Benedek az LMP vezérszónoka úgy látta, hogy a javaslat azzal a feltétellel támogatható, ha a kamara a jövőben is képes lesz kiállni a vadgazdálkodás szakmai érdekeiért, adott esetben a kormányzati tévedésekkel szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×