eur:
388.69
usd:
361.74
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Még mindig aggályosnak tartják a bírák a közigazgatási bírósági terveket

Közigazgatási felsőbíróság létrehozását támogatja a bírói kar - mondta az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Az Országos Bírói Tanács szerint viszont több ponton is aggályokat vet fel a közigazgatási bíróság felállításáról szóló tervezet.

Évtizedek óta létezik közigazgatási bíráskodás – mondta az Országos Bírósági Hivatal elnöke egy sajtótájékoztatón, amelynek témája a többi között a kormány által tervezett új, önálló közigazgatási bíráskodás létrehozása is volt.

Handó Tünde emlékeztetett, hogy 2013-ban már módosították a közigazgatási bíráskodás szervezetét, amelynél sokféle szempontot kellett figyelembe venniük, azt is, hogy önálló legyen ez az ügyszak. Az OBH elnöke szerint sikeres volt ez a bírósági reform. Handó Tünde elmondta: a bírák egy közigazgatási felsőbíróság létrehozását támogatják, arra a kérdésre nem válaszolt egyértelműen, hogy a kormány tervezete felvet-e alkotmányos aggályokat.

„Ennek az ügyszaknak is, mint minden másnak, szüksége van továbbfejlesztésre. A kezdetektől támogatjuk, hogy legyen közigazgatási felsőbíróság, hogy legyen közigazgatási perrendtartás, minden eszközzel erősítsük az ügyszak szakmaiságát és támogatjuk, hogy a bírói illetményeket rendezzék. Ennek tükrében tesszük meg a javaslatainkat. Támogatja a bírói kar a felsőbíróság kialakítását, mi a véleményezésre vagyunk jogosultak és kötelezettek. Az nagyon fontos, hogy amit a jogalkotó a parlamentben eldönt, az az életben kivitelezhető legyen. 27 sarkalatos rendelkezést érint a tervezet. Az Alaptörvény azért rendelkezik sarkalatos törvényeket, mert azok alkotmányossági szempontból is jelentőséggel bírnak.”

Az Országos Bírói Tanács leköszönő elnöke sokkal egyértelműbben fogalmazott a tervezett közigazgatási bírósággal kapcsolatosan. Gerber Tamás azt mondta: mindez a tanács jogkörét és hatáskörét több ponton is érinti.

Szerintük nem egyértelmű, hogy a nemrég elfogadott bírói etikai kódex vonatkozik-e majd az új közigazgatási bírókra, a tervezet ugyanis külön bíróként különbözteti meg őket. Az OBT felügyeli a bíróságok költségvetését is, nem tudni, hogy az új bíróság felett is lesz a felügyeleti joga vagy sem. Gerber Tamás szerint ez komoly aggályokat vet fel.

„Az Országos Bírói Tanács jog- és hatáskörét több ponton érinti az eddig napvilágot látott és általunk ismert tervezet. Ez véleményem szerint aggályokat vethet fel. A tanács úgy ítélte meg, hogy foglalkoznia kell ezzel a kérdéssel.”

Az Igazságügyi Minisztérium júliusban küldte meg az Országos Bírósági Hivatal elnökének véleményezésre a közigazgatási bíráskodással kapcsolatos törvény tervezetét. Trócsányi László nemrég az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: professzionális közigazgatási bíráskodásra van szükség. A tervek szerint hét-nyolc regionális centrum, illetve egy közigazgatási felsőbíróság jön majd létre. A jelenlegi, mintegy 100 tagú közigazgatási bírói létszámot 180-ra szeretnék emelni. A miniszter szerint hasonló megoldások Európa számos országában működnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×