eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Két transzplantáció, egy donor - a beteg jól van

Magyarországon először végeztek tüdő- és vesetranszplantációt egy műtét keretében. Az eljárás előnye, hogy az egy donortól érkező szervek csökkentik az immunológiai problémákat - mondta Dr. Elek Jenő. Az Országos Onkológiai Intézet Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Osztályának vezetője hozzátette: a júniusban műtéten átesett középkorú férfi jól van, már haza is mehetett a kórházból.

„A tüdőtranszplantáció rizikója és komplikáltsága sokszorosa a veseátültetésnek, az a hab a tortán. Ennek a dolognak nem az adta a szépségét, hogy ilyen műtét történt nálunk, hanem az, hogy egy induló projekt a tanulóidejében rendkívül hamar eljutott az inaskorból a mesterbe, már komplikáltabb műtétre is vállalkozhattunk. A projektirányító professzor döntött így, mert látta, hogy az onkológiai intézet csapata felnőtt a feladathoz” - hangsúlyozta Elek Jenő.

Az osztályvezető orvos úgy fogalmazott, ez olyan, mint az egyet fizet, kettőt kap akció. Nem az a nagyon nagy dolog, hogy egyszerre végzik a két transzplantációt, hanem az, hogy ugyanabból a donorból kerülnek a szervek a páciensbe, ami az immunológiai problémákat jelentősen csökkenti.

„Plusz kockázatot a közvetlen posztoperatív időszak jelent, olyankor bizonyos értelemben ellentétes szempontok szerint is törődnünk kell a beteggel. A tüdő megszorított, a vesére pedig forszírozott folyadékterápiával lehet vigyázni. E kettő között kell egyensúlyozni. Ez volt az izgalma a műtét utáni néhány hétnek. A középkorú férfi már az otthonában van és köszöni szépen, jól érzi magát” - tette hozzá Elek Jenő.

A továbblépés kihívásáról az Országos Onkológiai Intézet Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Osztályának vezetője azt mondta, hogy szeretnék, hogy ugyanígy menjen tovább a projekt.

„Közeledünk ahhoz, hogy rutintevékenység legyen, de ez nem azt jelenti, hogy nem izgalommal megyünk a műtőben minden betegnél” - jelezte Elek Jenő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×