eur:
393.61
usd:
364.78
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Járulékcsökkentés következhet - a nap hírei

Határidőre megérkezett a fővároshoz a 3-as metró felújításának kormányzati támogató tanúsítványa - erősítette meg a főpolgármester. Járulékcsökkentéssel kívánja gyorsítani a munkaerőhiány kezelését a kormány. Önvédelmi bevándorláspolitikát sürgetett az Európai Tanács elnökével folytatott megbeszélésen a kormányfő. A nap legfontosabb hírei szeptember 13-án.

Határidőre megérkezett a fővároshoz a Miniszterelnökségtől a 3-as metró felújításának kormányzati támogató tanúsítványa. A fedezetigazolás birtokában pedig a főváros közbeszerzési cége kiírta a kivitelezési tendert, amely néhány napon megjelenik – közölte a főpolgármester. Tarlós István az InfoRádió Aréna című műsorában nem zárta ki, hogy 2019 végére elkészül a 3-as metró felújítása, de 2020 tavaszát tarthatóbb időpontnak tartja. Szólt arról is: a HÉV állami kézbe vétele nem okoz veszteséget Budapest számára és a változások miatt várhatóan nem kell majd többet fizetni az utazásért a HÉV-vonalakon. A főpolgármester emlékeztetett: már 3 évvel ezelőtt be kellett volna vezetni a dugódíjat Budapesten, a 4-es metró uniós támogatási szerződése alapján. Hangsúlyozta: mivel a főváros nem saját hibájából nem tudja teljesíteni a vállalást, így a büntetésből sem kívánja kivenni a részét.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a járulékcsökkentés lesz a közterhek mérséklésének következő területe. Varga Mihály a gazdasági kabinet ülése után azt mondta: az őszi adótörvény-csomagban lesznek a munkaerőpiacot kedvezően érintő javaslatok, amelyek január elsejétől segítik az elhelyezkedést a foglalkoztatási problémákkal küzdő vállalatoknál. Hangsúlyozta: a járulékokat úgy lehet majd változtatni, hogy továbbra is garantálják az egészségügyi ellátásokat és nyugdíjkifizetéseket. A nemzetgazdasági miniszter beszélt arról is: tartható az idei 2 és fél százalék körüli gazdasági növekedés. Varga Mihály szerint az államháztartási hiány az idén akár 2 százalék alatt is lehet, az adósságszint pedig a kormány várakozása alapján a bruttó hazai termék 75 százaléka alá fog csökkenni.

Csaknem 4 milliárd forint visszatérítendő támogatást igényelhetnek a Pest megyei kisvállalkozások - közölte az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár. Rákossy Balázs azt mondta: a hitelprogrammal olyan kapacitásbővítő beruházásokat kíván támogatni a kormány, amelyek pénzügyi szempontból életképesek, de nem kellő mértékben jutnak finanszírozáshoz. Az igényelhető kölcsön kamatmentes, összege 1-50 millió forint között lehet, futamideje legfeljebb 5-7 év. A hitelkérelmek október 15-étől nyújthatók be a folyósítást végző Magyar Fejlesztési Bankhoz.

A kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyalt a magyar külgazdasági és külügyminiszter Moldovában. Szijjártó Péter abban állapodott meg tárgyalópartnereivel, hogy három területen szorosabbra fűzik az együttműködést, első az élelmiszer és mezőgazdaság. A gyógyszeripari tevékenység érdekében a miniszter arra kérte tárgyalópartnereit, hogy rugalmasabb és kedvezőbb környezetet alakítsanak ki a külföldi vállalatok, egyebek között a Richter számára. A harmadik együttműködési terület a vízgazdálkodás: ezen a területen komoly érdeklődés van Moldovában a magyar technológiák iránt. A magyar tárcavezető kiemelte azt is, hogy Magyarország szorgalmazza Moldova európai integrációját.

Önvédelmi bevándorláspolitikát sürgetett az Európai Tanács elnökével folytatott megbeszélésen a kormányfő. Orbán Viktor és Donald Tusk elsősorban a migrációs válsághelyzetről tárgyalt a pénteki pozsonyi uniós csúcstalálkozó előtt. Orbán Viktor a megbeszélésen változást sürgetett az európai közösség migrációs politikájában is. A kormányfő előtte Stanislaw Karczewskivel, a lengyel szenátus elnökével egyeztetett a V4-ek és az Európai Unió együttműködésének megerősítéséről.

Az igazságügyi miniszter szerint az új polgári perrendtartás a jogvita eldöntésekor nagy hangsúlyt fektet a felek rendelkezési jogára és a bírónak is aktív szerepet szán a perben. Trócsányi László a törvényjavaslat általános vitájában közölte: a polgári perrendtartás célja, hogy a felek közötti egyeztetést előmozdító szabályokat alkosson, bevezesse az osztott per fogalmát, előírja a kötelező jogi képviseletet és megalkossa a társult per szabályait. Hozzátette: a kódex benyújtását széleskörű szakmai egyeztetés előzte meg és a javaslat előkészítése már tart.

Pályázatot hirdet a kormány az Emberi Jogok Európai Bírósága magyar bírói posztjának betöltésére - közölte az Igazságügyi Minisztérium. A posztra korábban Füzi-Rozsnyai Krisztinát, Schanda Balázst és Tallódi Zoltánt jelölte a kormány, ezt most visszavonta a kabinet. A jelölés módja ellen tiltakozott az MSZP és több jogvédő szervezet is. A strasbourgi székhelyű bíróság magyar bírájának, Sajó Andrásnak 2017 januárjában lejár a mandátuma. Az Európai Tanács Parlamenti Közgyűlése valószínűleg októberében választja meg Magyarország következő strasbourgi bíráját.

Valószínűleg sosem fog kiderülni, hogy mi okozta a két magyar halálos áldozatot követelő németországi hajókatasztrófát. A baleset feltárásával megbízott szakértő szerint ugyanis annyira szétroncsolódott a híd alá szorult szállodahajó állítható magasságú vezetőállása, hogy nem lehet megállapítani: meghibásodás vagy emberi mulasztás okozta-e a tragédiát. A Duna-Majna-Rajna csatornán Erlangennél balesetet szenvedett hajón 181 utas és 49 fős legénység tartózkodott. A két magyar férfi a parancsnoki kabinroncsba szorulva halt meg.

Már jól van a férfi, akin először végeztek az országban egy műtéten belül tüdő- és veseátültetést - mondta az InfoRádiónak az Országos Onkológiai Intézet Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Osztályának vezetője. A beavatkozás még júniusban volt, a középkorú férfinek még szoros orvosi gondozásra van szüksége. Elek Jenő közölte: a projektet irányító professzor Lang György döntött úgy, hogy egyszerre végezzék el a két szerv átültetését. Az eljárás bár komplikált, de előnye, hogy az egy donortól érkező szervek csökkentik az immunológiai problémákat. A csoport célja most annak elérése, hogy az ilyen beavatkozások rutintevékenységnek számítsanak.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×