eur:
387.01
usd:
356.43
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

A kormány támogatja az európai hadsereg tervét - a nap hírei

Erőt felmutató önvédelmi migránspolitikát javasol majd a kormányfő az Európai Unió pozsonyi csúcstalálkozóján. Elsősorban a kabinet menekültpolitikáját bírálták az ellenzéki pártok Orbán Viktor napirend előtti felszólalása után. Várhatóan az év végén lesz az első tárgyalás a luxemburgi bíróságon az úgynevezett kvótaperben. A nap legfontosabb hírei szeptember 12-én.

Erőt felmutató önvédelmi migránspolitikát javasol majd a kormányfő az Európai Unió pozsonyi csúcstalálkozóján. Orbán Viktor megismételte, hogy a kormány támogatja egy európai hadsereg felállításának gondolatát. A miniszterelnök szükségesnek nevezte az unió gazdasági megerősítését is. Az ellenzéki pártok elsősorban a kabinet menekültpolitikáját bírálták a kormányfő napirend előtti parlamenti felszólalása után.

Várhatóan az év végén lesz az első tárgyalás a luxemburgi bíróságon az úgynevezett kvótaperben - mondta az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Völner Pál az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén tájékoztatta a szakbizottságot a per állásáról, valamint az elmúlt időszakban született uniós döntésekről.

Fenyegeti az áruk és személyek szabad mozgását a tömeges bevándorlás - mondta a nemzetgazdasági miniszter a Handelsblatt című német üzleti lapnak adott interjúban. Varga Mihály a magyar-német gazdasági együttműködéssel összefüggésben megjegyezte: a Magyarországon tevékenykedő több mint 6000, német tulajdonban álló vállalkozás 300 ezernél is több embert foglalkoztat.

Felfüggesztette a fideszes Mengyi Roland mentelmi jogát az Országgyűlés. A legfőbb ügyész befolyással üzérkedés, valamint különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás kísérletének gyanúja miatt kezdeményezte a kormánypárti politikus mentelmi jogának felfüggesztését.

Elvégezték az első magyarországi tüdő- és vesetranszplantációt. A műtétet még június végén az Országos Onkológiai Intézetben a Semmelweis Egyetemmel együttműködve hajtották végre. Az intézmény rövid tájékoztatása szerint a beteg jó általános állapotban július 14-én elhagyta az intézetet.

Az Európai Unió szegényebb, főleg keleti tagállamaitól vonhatnak el a jövő évi fejlesztési forrásokból a migrációs válság kezelésére az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács hétfői döntése értelmében. A Reuters brit hírügynökség szerint a költségvetési megszorítást a kelet-európai országok is elfogadták. Az érintett országok esetenként 24 százalékkal kaphatnak kevesebbet jövőre.

Horvátországban a végleges eredmények alapján a jelenleg kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség nyerte meg az előre hozott parlamenti választásokat. A párt azonban nem szerzett abszolút többséget, ezért nehéz kormányalakítási tárgyalások várnak rá.

Hivatalosan életbe lépett hétnapos szíriai tűzszünet az amerikai-orosz megállapodás után. Az orosz védelmi minisztérium korábban közölte: a tűzszünetet nem tekinti érvényesnek az Iszlám Állam dzsihadista szervezetre, valamint az al-Kaida szíriai ágára, vagyis ezeket a csoportokat továbbra is támadni fogja az orosz légierő Szíriában.

Elhunyt Csoóri Sándor kétszeres Kossuth-díjas költő, író, a nemzet művésze - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Az alkotót hosszan tartó súlyos betegség után életének 87. évében érte a halál. Csoóri Sándort a kormány és a Fővárosi Önkormányzat saját halottjának tekinti.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×