eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nézőpont: A baloldal menekülne a népszavazástól

Már a hivatalos kampányidőszak elején kudarcba fulladhat a balodal népszavazási kampánya, miután teljesen szétforgácsolta és megosztottá tette a balliberális oldalt a bevándorlás és különösen az október 2-i kvótareferendum ügye - olvasható a Nézőpont Intézet elemzésében.

A mostani folyamatok azt vetítik előre, hogy a baloldali pártok igen rossz állapotban vágnak majd neki a 2018-as választásnak - írja a Nézőpont Intézet.

Míg az MSZP korábban támogatta a bevándorlók Magyarországra történő betelepítését, a párt elnöke ma már elfogadhatónak ítéli a kormányoldal kvótaellenes álláspontját. A legújabb fordulat következtében könnyen hiteltelenné válhat saját szimpatizánsai szemében is a nemrég megválasztott Molnár Gyula.

A balliberális oldalon önmagában az is törésvonalat okozott, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció a kötelező betelepítés mellett foglal állást, egyúttal harsányan képviseli a bojkott-pártiságot a kvótareferendum kapcsán. Az Együtt és PM pedig a Kétfarkú Kutya Párthoz hasonló vicckampányt indított, amivel a választók megszólítása helyett inkább kormányzásképtelenségüket bizonyítják. A Liberálisok egyedüliként buzdítanak a népszavazáson való részvételre és az igennel szavazásra.

A zavaros kommunikáció, a bevándorláspárti álláspont és a népszavazás bojkottja saját szimpatizánsaikkal is szembefordította a balliberális erőket. A Nézőpont Intézet augusztusi kutatása alapján a baloldali szimpatizánsok kétötöde elutasítja a kötelező betelepítést, míg a Závecz Research felmérése alapján az MSZP szavazóinak harmada tervezi, hogy részt vesz a népszavazáson.

Mindent egybevetve úgy tűnik, a baloldal mai állapotában erőtlen, így valójában nem engedhetnek meg maguknak másfél évvel a parlamenti választás előtt egy jelentős energiát felemésztő kampányt, ezért buzdítanak otthonmaradásra. Ezzel azonban azt üzenik magukról, hogy semmilyen álláspontjuk nincs Európa egyik legsúlyosabb válságával kapcsolatban – mely hazánkat is érinti –, mindez pedig kihatással lehet az egyébként is ingatag lábakon álló kormányzóképességük megítélésére. Összegezve: már menekülnének a népszavazástól, ami bizonyos értelemben a 2018-as választás előfutamaként is értelmezhető.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×