eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Rendben találta a legtöbb iskolai konyhát a Nébih

Az iskolai, óvodai konyhák több mint tíz százaléka kapott kiváló minősítést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrzésén - mondta az InfoRádiónak a szervezet főosztályvezetője. A legtöbb cég közepes vagy jó minősítéssel zárta az ellenőrzéseket, a gyengébben szereplő önkormányzatoknál, vállalkozásoknál fejlesztési tervet készített a hivatal.

Az iskolai konyhákat kétféle módon vizsgáljuk. Egyrészt a kormányhivatalok kereteiben működő területi élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságok, másrészt a Nébih minőségvezérelt közétkeztetés-programjában vizsgáljuk a konyhákat. Ennek keretében egy – nem ellenőrzésnek nevezhető, hanem – élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontok szerinti minősítés zajlik – közölte Zoltai Anna.

„Nézzük azokat az élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontokat, amelyek meghatározhatják egy konyha működését, az adataink alapján egy ötöt skálán osztályozzuk a konyhákat. A 4-es és 5-ös minősítést elért konyhák adatait – ha hozzájárulnak – a Nébih a honlapján folyamatosan közzéteszi. Azoknál a konyháknál pedig, ahol van hova fejlődni, egy fejlesztést segítő, támogató szakvéleményt adunk ki” - közölte a szervezet Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztályának vezetője.

Elmondta, hogy a minősített konyhák száma már megközelíti a kétezret, az érintett fogyasztók száma pedig a 900 ezret. Összesen 3000-3200 konyha működik az országban, vagyis jelentős a vizsgált konyhák aránya.

A konyhák többsége a közepes, jó, illetve a jeles minősítést is elérte, az utóbbit több mint tíz százalék kapta – ismertette.

„A vizsgált konyhák durván harmadát nem cégek, hanem az önkormányzatok üzemeltetik. Ezek a kisebb településeken kisebb adagszámmal működő, családiasabb, barátságosabb, adott esetben a helyi, hazai termékeket használó konyhák” - közölte Zoltai Anna.

„Azoknál a konyháknál, amelyek 1-es vagy 2-es minősítést kaptak, nagyon sok esetben a szemlélet korszerűtlen vagy a tudás hiányzik. Ezért hívjuk fel a figyelmet a szakvéleményekben arra, hogy mire koncentráljanak” - mondta.

A Nébih Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztályának vezetője szerintem 6-8 hónap múlva az egész rendszert átlátják majd.

Zoltai Anna tanácsa szerint érdemes megkérdezni a konyhákon, hogy volt-e már ilyen minősítés, és milyen eredménnyel szerepeltek rajta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×