eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

A roma holokauszt áldozataira emlékeztek

A kormány, az Országos Roma Önkormányzat, több ellenzéki párt és a budapesti amerikai nagykövet is megemlékezett a roma holokauszt áldozatairól kedden a fővárosban.

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára a Cigány Történeti, Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központban tartott megemlékezésen azt mondta: olyan emlékezetkultúrára van szükség, amely méltó megemlékezésre törekszik a 20. századi diktatúrák, illetve a vészkorszak áldozatairól, és az embermentők cselekedeteit példaként állítja a következő nemzedékek elé. Hangsúlyozta: csak ez segít abban, hogy a vészkorszak és a második világháború okozta "látható sebeket" közös akarattal gyógyítsuk.

Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a megemlékezésen azt mondta: "együtt, tántoríthatatlanul haladunk előre az egyenlőség és a szabadság kiteljesítése felé, azért, hogy a pharrajimos (roma holokauszt) soha többé ne következhessen be".

Kijelentette, ezen a napon azt a több ezer romát gyászoljuk, akit a második világháborúban brutálisan meggyilkoltak a nácik és kollaboránsaik.

A megemlékezést szervező Roma Polgári Tömörülés elnöke, Makai István azt hangsúlyozta: kötelesség megértetni mindenkivel, hogy a féktelen gyűlölet nem vezet sehova, "csak a gonosz erők táptalaja lehet, amely ártatlan áldozatokat szed".

Az Országos Roma Önkormányzat megemlékezésén a szervezet elnöke, Balogh János azt mondta: nemcsak az egykor meghurcoltaknak, meggyilkoltaknak, de önmagunknak is tartozunk azzal, hogy emlékezünk a roma holokauszt áldozataira. Hangsúlyozta: őket egyértelműen azért hurcolták meg, irtották ki, mert cigányok voltak, de az utókornak nem szabad elfelejtenie, hogy az áldozatok ugyanolyan emberek voltak, mint akik ma rájuk emlékeznek.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a roma holokauszt és a kislétai gyilkosság évfordulója alkalmából kiadott közleményében úgy fogalmazott: a roma holokauszt Magyarország és Európa közös tragédiája. "Nem felejtjük el az áldozatokat, nem felejtjük el a tennivalónkat" - tudatta.

Magyarország kormánya elítél minden erőszakot és a gyűlöletet, amely faji alapon tesz kollektívan felelőssé bármely népet, népcsoportot - áll a közleményben.

Emlékezni és emlékeztetni kell, hogy a borzalmak ne ismétlődhessenek meg - írta a miniszter.

Szalayné Sándor Erzsébet, a nemzetiségek jogainak védelmét ellátó ombudsmanhelyettes közleményében hangsúlyozta: a roma holokauszt nemzetközi emléknapján "hármas kötelezettségünk van: emlékeznünk kell a meggyilkolt roma emberekre, emlékeztetnünk kell azokra az emberi és társadalmi bűnökre, amelyek lehetővé tették a holokausztot, és figyelmeztetnünk arra, hogy az antiszemitizmus, rasszizmus, homofóbia és xenofóbia ma is a társadalmi együttélés olyan súlyos problémái, amelyek ellen mindannyiunknak kötelességünk fellépni".

Teleki László MSZP-s országgyűlési képviselő, aki Auschwitz-Birkenauban tartott beszédet az emléknapon, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: közösen meg kell állítani a gyűlölet és a kirekesztés gondolatának terjedését.

Meg kell üzenni a világ gazdasági és politikai döntéshozóinak, köztük a gyűlöletet szítóknak: Európa és a világ összes nemzeti kormányának közös felelőssége, hogy ne legyen újabb világégés - tette hozzá.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke és Ikotity István, a párt országgyűlési képviselője közleményében úgy fogalmazott: a romaholokauszt idején "félmillió cigány embertársunk halt meg, kiknek tragikus sorsa megmutatja az utókornak, milyen hatalmi döntések vezethetnek az értelmetlen és embertelen pusztításhoz".

Azt írták: a gyűlölet elburjánzása egy idő után nem kontrollálható, és csak az értelmetlen pusztulás marad utána. Ezért - fűzték hozzá - ki kell jelenteni, hogy mindenki árt Magyarországnak, aki gyűlöletet szít egyes társadalmi és etnikai csoportok között.

A Demokratikus Koalíció (DK) közleményében azt írta: az emléknap arra emlékeztet, hogy "a magyar hatóságok közreműködésével, erős tiltakozás és ellenállás nélkül gyilkolták meg polgártársaink százezreit, köztük több ezer romát, a vészkorszakban". A DK alelnöke, Niedermüller Péter által jegyzett közleményben hozzátették: ez a nap arra is figyelmeztet, hogy nincs ártatlan uszítás, a gyűlöletkeltésnek következményei vannak.

Az Együtt közleményében az áll: a gyűlölködő fanatizmus országokat, civilizációkat képes elborítani, és ha a közösség nem szegül szembe vele, az állam kapitulálni kénytelen minden feltétel nélkül, kiszolgáltatva ezzel tíz- és százezreket, vagy akár milliókat mindazok önkényének, akik megszerzik a az állam hatalmát.

A roma holokauszt nemzetközi emléknapja augusztus 2. A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban néhány óra alatt több mint háromezer romát gyilkoltak meg. Az Európai Parlament 2015. április 15-én tartott plenáris ülésén határozatban mondta ki a második világháború alatti roma holokauszt történelmi tényét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×