eur:
394.34
usd:
370.17
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Elragadják a bárányokat az aranysakálok

Jó hírként közölte februárban az InfoRádió, hogy visszaköltözött Magyarországra az aranysakál. Ez a kistestű ragadozó őshonos Magyarországon, és nem veszélyes az emberre. Azóta azonban kiderült, hogy a juhokra annál inkább.

A réti vagy nádi farkasként ismert, toportyánnak is nevezett, rókaszerű ragadozóval Toldi Miklós élet-halál harcot vívott Arany János művének 5. énekében.

„Mint veszett kutyáé csorog véres nyála;

Senki sem látott már dühösb vadat nála.”

Félelmetes hangja és irodalmi előélete dacára az aranysakál, ez a kistestű, őshonos csúcsragadozó nem veszélyes az emberre. Már csak ezért is jó hír, hogy hosszú évtizedek után visszaköltözött Magyarországra - mondta korábban az InfoRádióban Kovács Ferenc, a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészetének erdőgondnoka.

Elragadják a bárányokat az aranysakálok

„Az elmúlt néhány tíz évben beállt a vidékben egy viszonylag konstans természeti állapot, illetve a vadászok sem használják már azokat az eszközöket, amelyekkel régen sikerült kipusztítani ezt az állatot Magyarországról.”

Az erdő világának kifejezetten jót tesz az aranysakál visszaköltözése, mert helyrebillenti az ökoszisztéma természetes egyensúlyát, az állattartók azonban nem örülnek neki, mert ezek a szapora ragadozók megtizedelik a juhállományt - panaszolta az InfoRádiónak Juhász Pál, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség alelnöke.

„Az aranysakálok által okozott kár hozzávetőleg 200-250 millió forint évente. A felnőtt juhot nem támadja meg, de a néhány napos, esetleg néhány hetes bárányt elragadja.”

Juhász Pál szerint törvénymódosításra lenne szükség, hogy vadásszák le a juhokat pusztító aranysakálokat.

„Vadásszák az aranysakált, de a vadásztársaságok nem érdekeltek abban, hogy ezt a munkát kellő eréllyel és hatékonysággal végezzék el. Régen honorálta az állam a dúvad kilövést, ma már ez nincs így, ezért hiányzik a motiváció.”

Juhász Pál hozzátette, hogy az aranysakálok mellett a kóbor kutyák is 200-250 millió forintos kárt okoznak a juhágazatnak, a legnagyobb ragadozó azonban az ember: a tolvajok minden évben félmilliárd forint értékű juhot lopnak el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Mike Johnson, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke bejelentette, hogy a nap folyamán benyújtásra kerülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek Ukrajna, Izrael és az Indo-csendes-óceáni régió támogatását célozzák - tudósított a Sky News. A hírek szerint egy Sz-400-as rakétarendszer is súlyos károkat szenvedett a tegnap éjjeli, Krím elleni ukrán támadás során – derül ki ez több, ukrajnai háborús közösségi médiaportál által megosztott fotóból. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×