eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Éger István: a kancellár nem hozza, hanem viszi a pénzt

Nem támogatja sem a kórházi kancellári rendszer kialakítását, sem az Országos Egészségbiztosítás Pénztár megszüntetését a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Éger István az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, folytatni kell az egészségügyi szakdolgozók bérének emelését.

A kórházak adósságának felszámolása érdekében át kell tekinteni az intézményeket terhelő valós költségeket, ez azonban nem lesz egyszerű – fogalmazott Éger István. A Magyar Orvosi Kamara elnöke ezzel összefüggésben ballépésnek nevezte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megszüntetését.

Most különösen nehéz lesz, mert sajnos az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat, több más, kulcsfontosságú, az egészségügy szempontjából stratégiai jelentőségű intézménnyel együtt meg akarják szüntetni – ez tragédia. Ez óriási ballépés lesz, és ettől nagyon óva inteném a kormányt, még akkor is, ha már megjelent a kormányhatározat, minden tévedést lehet korrigálni, minél hamarabb, annál jobb.”

Éger István közölte, legalább 200 milliárd forint egyszeri pénzjuttatásra kellene ahhoz, hogy megállítsák a kórházak adósságának újratermelődését. Hozzátette, szerinte a kancellári rendszerrel nem oldják ezt a problémát.

Ezzel csak eltávolodik a gazdasági döntéshozatal attól a tereptől, ahol egyébként a gazdálkodásnak meg kell történnie. A kancellárnak kell adni egy rendes, nagy fizetést, viszont nem hoz forrást. Azt mondják, hogy éves tízmilliárdos megtakarítást akarnak elérni vele, ez csacsiság.”

Éger István az egészségügyben jelentkező pénzhiányról azt mondta, soha semmilyen számmal nem igazolták azt az állítást, hogy a hiány és a pazarlás egyszerre jelenik meg az ágazatban. A magántőke bevonásáról pedig közölte, szerinte a telki magánkórház csődje példa arra, hogy a magántőkének nincs helye az ágazatban.

Éger István jelentős lépésnek neveztek a szakorvosok és szakápolók bérének emelését hozzátéve azt, hogy ezt 2018- és 2019-ben is folytatni kell kiegészítve a műszaki személyzet fizetésének rendezésével. A MOK elnöke szerint az alapellátásban is szükséges a két éve elkezdett bérfelzárkóztatás folytatása.

Fent kell tartani azt a beígért évi tízmilliárd forintot, amit idén nagy nehezen kiboxoltunk, hogy megkapja a háziorvos, úgy, hogy közben végre a fogorvos és a védőnő is kap, de meg kell kapnia jövőre is. Ez egy újabb küzdelem lesz, mert a jelenlegi költségvetés számai nem ezt mutatják. Legalább 2020-ig minden évben oda kell ezt tenni.”

Éger István felhívta a figyelmet arra, hogy idén tovább nőtt a betöltetlen háziorvosi praxisok száma: jelenleg 300 körzetben nincs háziorvos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×