eur:
394.44
usd:
370.15
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nem lett volna szabad felrobbannia a bombának a Hortobágyon

Nem lett volna szabad felrobbannia a bombának a Hortobágyon

A tűzszerészek kiszerelték a bomba két gyújtóját, ezután úgy gondolták, hogy a robbanószerkezetben lévő robbanóanyag önállóan már nem képes felrobbanni. De valamilyen olyan hatás érhette az eszközt, amely miatt ez mégis képes volt önállóan felrobbanni – ez a legvalószínűbb forgatókönyv az InfoRádiónak nyilatkozó Ladocsi Attila igazságügyi tűzszerész szakértő szerint.

„Ez nem egy II. világháborús bomba volt, később fejlesztették ki. A felrobbant robbanószerkezetnek kettős hatása van: a repeszhatás és a klasszikus rombolóhatás” - ismertette a szakértő.

„A tűzszerészek kiszerelték a bomba két gyújtóját, ezután úgy gondolták, hogy a robbanószerkezetben lévő robbanóanyag önállóan már nem képes felrobbanni. De valamilyen olyan hatás érhette az eszközt, amely miatt ez mégis megtörtént” - véli Ladocsi Attila.

„A robbanóeszközben lévő robbanóanyag – ha minden igaz, akkor a hexotol nevű robbanóanyag volt, ami hexogén és trotil keveréke” - tudatta az igazságügyi tűzszerész.

„Ha időt adunk neki, akkor minden robbanóanyag valamilyen kémiai átalakuláson megy keresztül. Ez egy olyan vegyi anyag, ami lebomlik, különböző külső behatásokra pedig képes átkristályosodni, a saját kristályos szerkezetét megváltoztatni” - magyarázta a szakértő.

„A módosult kristályszerkezetek pedig sokkal érzékenyebbek, sokkal inkább robbanásveszélyesek, mint az eredeti gyártmányok. A külső behatások sokkal érzékenyebben érintik – lehet hő vagy mechanikai hatás – ami veszélyes” - folytatta.

A hortobágyi terület – ahol pénteken a robbanás történt – bombavető térként működik 1940 óta.

„A bombázó tér – amelynek a mentesítése folyik – egy zárt katonai terület, és ki van táblázva, hogy oda nem szabad menni. Amikor pedig a területen munka folyt, és az veszélyt jelenthetett bárkire, akkor természetesen őrizték a területet” - közölte az igazságügyi tűzszerész szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×