eur:
368.12
usd:
344.40
bux:
48287.25
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert

A Magyar Kórházszövetség nem támogatja a térségi kancelláriarendszert

A Magyar Kórházszövetség nem támogatja az egészségügyi térségi kancelláriarendszer kialakításáról készített kormány-előterjesztést, elsősorban a jelenleg is kritikus munkaerőhelyzet és a betegellátás biztonságának veszélyeztetése miatt - közölte a szövetség hétfőn az MTI-vel.

A közleményben azt írták, a Magyar Kórházszövetség tisztában van az egészségügyi rendszer sürgető problémáival, ezért egyetért azzal, hogy strukturális változtatásokra van szükség, így támogatja az ellenőrizhetőség és az átláthatóság megteremtését.

Ugyanakkor véleményük szerint a tervezet veszélyezteti a betegek biztonságát, nem oldja meg az adósságállomány újratermelődésének, valamint a humánerőforrásnak a problémáját, továbbá nem illeszkedik az ellátási és a közigazgatási rendszerhez sem.

Kiemelték: rendkívül kockázatosnak találják, hogy a kórházak nem működhetnének önálló költségvetési szervként, valamint azt, hogy az intézményvezetők nem gyakorolhatnák munkáltatói és gazdálkodási jogköreiket. Így ugyanis "az ellátás felelőssége elválik az ellátástól", elvész a "napi operatív rugalmasság", ami súlyos károkat okozna.

A Magyar Kórházszövetség ezért olyan új szervezeti forma bevezetését támogatná, amely a betegbiztonság érdekeit szem előtt tartva nem választja szét a gyógyítás felelősségét és a gyógyítással kapcsolatos döntéseket, eközben pedig lehetővé teszi az ellátás koordinációjának korszerűsítését - írták.

A szövetség meggyőződése, hogy a nagy adóssággal rendelkező kórházakba jelenleg kirendelt költségvetési felügyelők elegendő garanciát jelentenek a gazdálkodás jogszerűségének biztosítására és a szorosabb központi ellenőrzés megvalósítására - olvasható a közleményben.

Hozzátették, a tervezett új rendszer előnye lehet a "jobb kapacitáskoordináció, a közös beszerzések serkentése és az erősebb fenntartói kontroll", ezek azonban más módon, elsősorban az Állami Egészségügyi Ellátó Központ térségi szintjének megerősítésével is elérhetők.

A Magyar Kórházszövetség a közleményben hangsúlyozta, továbbra is hajlandó a konstruktív együttműködésre az új koncepciók elkészítésében és végrehajtásában.

A Magyar Idők június elején írt arról, hogy a tervek szerint 2017-től megszűnik a kórházak gazdálkodási önállósága, és jogilag beolvadnak a tervezett kancelláriákba. A kancelláriarendszertől tízmilliárd forintos megtakarítást várnak az egészségügyben - derült ki a lap birtokába került kormány-előterjesztésből.

Címlapról ajánljuk
Tálas Péter: Putyin haláláig fog küzdeni, mert nem tehet mást
Aréna

Tálas Péter: Putyin haláláig fog küzdeni, mert nem tehet mást

Az ukránok számára egy nagyon sikeres ellentámadás hozhatja meg a béketárgyalásokat, míg az orosz ellencsapást a hiányos tisztikar is nehezíti – véli a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatója. Tálas Péter erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Kivárás az amerikai tőzsdéken is

Kivárás az amerikai tőzsdéken is

Tegnap egy mérsékeltebb hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, a nap végére Európa és az USA is lefordult. Utóbbiban részben az is szerepet játszott, hogy az Apple a napon belüli történelmi csúcs után esni kezdett, miután a cég bemutatta új AR-headsetjét, amelynek ára 3500 dollár - magasabb, mint amire sokan számítottak. Ezt követően ma az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk, és Európában is folytatódnak a bizonytalan mozgások, így csak minimális elmozdulásokat látni. Ugyanez mondható el az Egyesült Államokról is, ahol a kezdeti esést később mérsékelt emelkedés váltotta fel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×