INFORÁDIÓ
2021. augusztus 4. szerda
Dominika, Domonkos

magyar kórházszövetség

inforádió

belföld

A Magyar Kórházszövetség nem támogatja a térségi kancelláriarendszert

InfoRádió / MTI

A Magyar Kórházszövetség nem támogatja az egészségügyi térségi kancelláriarendszer kialakításáról készített kormány-előterjesztést, elsősorban a jelenleg is kritikus munkaerőhelyzet és a betegellátás biztonságának veszélyeztetése miatt - közölte a szövetség hétfőn az MTI-vel.

A közleményben azt írták, a Magyar Kórházszövetség tisztában van az egészségügyi rendszer sürgető problémáival, ezért egyetért azzal, hogy strukturális változtatásokra van szükség, így támogatja az ellenőrizhetőség és az átláthatóság megteremtését.

Ugyanakkor véleményük szerint a tervezet veszélyezteti a betegek biztonságát, nem oldja meg az adósságállomány újratermelődésének, valamint a humánerőforrásnak a problémáját, továbbá nem illeszkedik az ellátási és a közigazgatási rendszerhez sem.

Kiemelték: rendkívül kockázatosnak találják, hogy a kórházak nem működhetnének önálló költségvetési szervként, valamint azt, hogy az intézményvezetők nem gyakorolhatnák munkáltatói és gazdálkodási jogköreiket. Így ugyanis "az ellátás felelőssége elválik az ellátástól", elvész a "napi operatív rugalmasság", ami súlyos károkat okozna.

A Magyar Kórházszövetség ezért olyan új szervezeti forma bevezetését támogatná, amely a betegbiztonság érdekeit szem előtt tartva nem választja szét a gyógyítás felelősségét és a gyógyítással kapcsolatos döntéseket, eközben pedig lehetővé teszi az ellátás koordinációjának korszerűsítését - írták.

A szövetség meggyőződése, hogy a nagy adóssággal rendelkező kórházakba jelenleg kirendelt költségvetési felügyelők elegendő garanciát jelentenek a gazdálkodás jogszerűségének biztosítására és a szorosabb központi ellenőrzés megvalósítására - olvasható a közleményben.

Hozzátették, a tervezett új rendszer előnye lehet a "jobb kapacitáskoordináció, a közös beszerzések serkentése és az erősebb fenntartói kontroll", ezek azonban más módon, elsősorban az Állami Egészségügyi Ellátó Központ térségi szintjének megerősítésével is elérhetők.

A Magyar Kórházszövetség a közleményben hangsúlyozta, továbbra is hajlandó a konstruktív együttműködésre az új koncepciók elkészítésében és végrehajtásában.

A Magyar Idők június elején írt arról, hogy a tervek szerint 2017-től megszűnik a kórházak gazdálkodási önállósága, és jogilag beolvadnak a tervezett kancelláriákba. A kancelláriarendszertől tízmilliárd forintos megtakarítást várnak az egészségügyben - derült ki a lap birtokába került kormány-előterjesztésből.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018