INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Tippeljen, hány perc alatt jutnak be a "profik" a lakásába!

Infostart / InfoRádió
10-15 perc alatt törnek be az elkövetők lakásokba - olvasható az Országos Kriminológiai Intézet kutatásában. A felmérés tavaly készült, több mint száz olyan fogvatartott megkérdezésével, akik betörés miatt töltik jogerős börtönbüntetésüket. Erről Barabás Tünde, az Országos Kriminológiai Intézet osztályvezetője beszélt az InfoRádiónak.

„Arra voltunk kíváncsiak a nemzetközi tapasztalatok alapján, hogy mit mondanak az elítéltek, mi a véleményük, miért kerültek börtönbe, hiszen ők betöréses lopások miatt töltik a büntetésüket magyarországi börtönökben. Az is nagyon fontos volt, hogy megtudjuk, milyen szempontok alapján választják ki a célpontjaikat” - mondta Barabás Tünde, az Országos Kriminológiai Intézet osztályvezetője.

Hozzátette: a betörések nagy részét bizonyos fokig megszervezik. Az elkövetők egy része kinéz magának egy környéket, ott elkezd sétálgatni és több napot is rászán arra, hogy felmérje, hová érdemes bemenni, mielőtt egy komolyabb betörésre sor kerül. A kutatásból az is kiderült, mérlegelik-e az elkövetők, hogy egy adott házban van-e kutya vagy riasztóberendezés.

„Képeket is mutattunk különböző ingatlanokról az elkövetőknek. Az egyik típusú ingatlanokon voltak különféle védekezési eszközök, a másik típusú ingatlanokon pedig nem. Tehát választhattak az elkövetők, hová mennének be, ők pedig nagyon éles szemmel, egyértelműen megmutatták azokat a képeket, ahol nem volt semmiféle védekezési rendszer” - fogalmazott az Országos Kriminológiai Intézet osztályvezetője.

Barabás Tünde elmondta, hogy a kutatások szerint az elkövetőknek átlagosan 10-15 percet igényel egy betörés.

„Ennél többet nem akarnak a lakásban tartózkodni. Aki egyedül megy be, rendszerint elviszi, amit talál, minél gyorsabban pénzt, ékszert és könnyen kivihető dolgokat zsákmányol. Ahol csoportok alakulnak, ott nagyon sokszor konkrét dolgokat visznek el. Rendőr kollégák is beszámolnak arról, hogy sokan csak pénzt, bankkártyát vagy műszaki cikkeket visznek el, tehát specializálódnak és a többi értéket a helyszínen hagyják” - részletezte az osztályvezető.

Kiemelte: mindenképpen érdemes alapszinten védeni az ingatlanunkat.

„Mindenki a maga szintjén tegye meg azt, amire lehetősége nyílik, mert ezzel már jelentősen csökkenti azt, hogy ő legyen a célpont. A közösségi kapcsolatokat is erősíteni kell, érdemes jóban lenni a szomszédokkal, mert az növeli a a biztonságunkat” - mondta Barabás Tünde, az Országos Kriminológiai Intézet osztályvezetője.


A címlapról ajánljuk