eur:
392.87
usd:
366.09
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Bírósági keresetet nyújtott be Magyarország ellen az Európai Bizottság - a nap hírei

Sikeresnek ítélte a most zárult tavaszi parlamenti ülésszakot a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Megvonta a bizalmat a horvát kormányfőtől a parlament.

Bírósági keresetet nyújtott be Magyarország ellen a földtörvény miatt az Európai Bizottság. Brüsszel álláspontja szerint a magyar jogszabály a külföldi és a belföldi befektetőket egyaránt megfosztotta szerzett jogaiktól és befektetéseik értékétől anélkül, hogy ennek fejében kárpótlást biztosított volna. Az uniós végrehajtó testület közölte: a befektetőknek nem volt lehetőségük alkalmazkodni az új jogi környezethez, ami sértette a jogbiztonságot és a tulajdonhoz való jogot. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter védhetőnek tartja a magyar álláspontot, ugyanakkor jelezte: a kormány kész elszámolni az érintett gazdákkal. Hangsúlyozta: arra nincs lehetőség, hogy külföldi állampolgár földet szerezzen Magyarországon.

Sikeresnek ítélte a most zárult tavaszi parlamenti ülésszakot a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a kormányinfón azt mondta: a 2017-es költségvetés korai elfogadásával jobban fel lehet készülni a következő évre. A tárcavezető az egészségügyet és az oktatást tartja a jövő évi büdzsé nyertesének. Szólt a bürokrácia csökkentéséről és a kormányzati struktúra egyszerűsítéséről is. Lázár János azt is közölte, hogy jövő pénteken véglegesíti a 2022-ig megépülő vagy fejlesztendő közutak és vasútvonalak, valamint a fővárosi fejlesztések körét a kormány. Hangsúlyozta: Magyarországgal kapcsolatban nincsen kiemelt veszély, de az országban jelentős a terrorkockázat.

Az Európai Unió 3 tagállamában, köztük Magyarországon növekedett a beadott menedékkérelmek száma az idei első negyedévben, az uniós országok legtöbbjében csökkent - közölte az Eurostat. Az uniós statisztikai hivatal szerint Magyarországon az első három hónapban majdnem 7 ezren kértek menedéket. Ez több mint 600 százalékos növekedés. Magyarország mellett Horvátországban és Szlovéniában nőtt a menedékkérelmek száma. A jelentés említi azt is, hogy az Európai Unióban több mint egymillió menedékkérelem elbírálása volt folyamatban a tagállami hatóságoknál az idei év első három hónapjában.

Újabb bértárgyalás várható az egészségügyi érdekvédelmi szervezetek és az egészségügyért felelős államtitkárság között. A tárca tájékoztatása szerint a védőnői és az alapellátásban foglalkoztatott szakdolgozókat érintő, valamint az ágazatban dolgozó, de nem egészségügyi végzettségű munkavállalók helyzetének rendezése a cél. A tegnapi (szer) megbeszélésen a résztvevők megállapodtak abban, hogy a következő hetekben javaslatokat fogalmaznak meg. A kormány az egészségügyben egy többlépcsős bérfejlesztési programot indít el.

Horvátországban megvonta a bizalmat Tihomir Oreskovic technokrata kormányfőtől a parlament, ezzel automatikusan megbukott a kormány. Kolinda Grabar-Kitarovic államfő holnapra (pén) összehívta a parlamenti pártok képviselőit. A kormányalakítással általuk megbízandó politikusnak 30 napja lesz, hogy többséget hozzon létre a nemzetgyűlésben. Ha ez nem sikerül, akkor az államfő kiírja az előre hozott parlamenti választásokat. A nagyobbik kormányzó párt, a Horvát Demokratikus Közösség azért nyújtott be bizalmatlansági indítványt Tihomir Oreskovic ellen, mert úgy véli: a kormányfő politikai feszültség alatt tartotta az országot azért, hogy nagyobb hatalomra tegyen szert.

Belehalt sérüléseibe az a brit parlamenti képviselőnő, akit választókerületében ért fegyveres támadás. A 41 éves Jo Cox, az ellenzéki Munkáspárt alsóházi képviselője éppen befejezte fogadóóráját a leeds-i könyvtárban, amikor az incidens történt. A rendőrség őrizetbe vette az egyik gyanúsítottat, egy helyi férfit és fegyvereket is lefoglalt.

Az Egyesült Államokban megkezdte országos elnökválasztási kampányát Hillary Clinton. A demokraták leendő elnökjelöltje három televíziós reklámspottal indította a hadjáratot nyolc szövetségi államban. A filmeket hat héten keresztül vetítik majd az egykori First Lady legalább tízmillió dollárért vásárolt reklámidőt. Két spot Hillary Clinton pályájának legfontosabb állomásaival foglalkozik, hangsúlyozva a gyermekek jogaiért és az általános egészségbiztosítás meghonosítása érdekében tett erőfeszítéseit. A harmadik pedig a politikai ellenfélről Donald Trumpról szól.

Megtalálták a májusban lezuhant egyiptomi utasszállító repülőgép egyik feketedobozát a búvárok. Az a szerkezet került elő, amelyik a pilótafülkében zajló beszélgetéseket rögzíti - jelentette be a katasztrófa okainak kivizsgálásával foglalkozó egyiptomi szakértői bizottság. A tájékoztatás szerint a feketedoboz megrongálódott, ezért csak több lépcsőben sikerült felszínre hozni, de a legfontosabbat, a memóriaegységet sikerült kiemelni. Az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó járata 66 emberrel a fedélzetén május 19-én tűnt el a tenger felett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×