eur:
392.13
usd:
366.34
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Lemondott Novák Előd

Miután képviselőtársai kizárták a Jobbik frakciójából, Novák Előd úgy döntött visszaadja képviselői mandátumát. Utódlásáról a Jobbik elnöksége dönt.

Vona Gábor, a Jobbik nemrég újraválasztott elnöke a frakció hétfői ülésén jelentette be, hogy a párt szerdai elnökségi ülésén, a kialakult bizalmi válságra hivatkozva kezdeményezni fogja Novák Előd, jobbikos képviselő országgyűlési mandátumának visszavonását. Emellett az elnök bizalmi szavazást kezdeményezett a politikussal szemben, amelynek eredményeképp 18 igen, 4 nem és 2 tartózkodó szavazat mellett a frakció kizárta Novák Elődöt a képviselőcsoportból.

A döntésről Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője tájékoztatta az InfoRádiót.

"Előd egyet nem értett vele, de méltósággal fogadta és már ott megerősítette azt a korábbi nyilatkozatát, hogy ha az országos elnökség úgy dönt, akkor visszaadja a mandátumát."

Novák Előd azonban röviddel a frakcióülés után bejelentette, hogy lemond parlamenti posztjáról. Az InfoRádiónak ezt azzal magyarázta, hogy az elnökség döntése borítékolható.

"Életem legfájóbb döntését meghozva, eskümhöz hűen adom vissza képviselői mandátumomat. (...) Inkorrektnek érzem a tisztújítás után előállni egy ilyen durva szankcióval. (...) Tiszta lelkiismerettel, emelt fővel szeretnék távozni, még ha politikai kivégzésemnek is tekintem tulajdonképpen ezt ami most történt váratlanul."

Arra a kérdésre, hogy ki lehet az Országgyűlésben a Jobbik listájáról bekerült Novák Előd utódja, Mirkóczki Ádám azt mondta: a párt megvárja a mandátum hivatalos visszavonását, majd a Jobbik országos elnöksége dönthet az utódlásról.

A Vona Gábor és Novák Előd közötti nézetkülönbség a Jobbik nemrég zajlott tisztújítását megelőzően vált nyilvánossá, mikor a párt elnöke bejelentette, hogy több korábbi alelnöke - közöttük Novák Előd - újraválasztását nem fogja támogatni a kongresszuson. Ennek ellenére Novák Előd indult az alelnöki posztért szándéknyilatkozatával pedig több ponton is kritizálta a párt vezetőjét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×