INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Völner: ki kell állni Magyarország függetlensége mellett

InfoRádió / MTI
Ki kell állni Magyarország függetlensége mellett, mert ha hagyjuk magunkat, 15 éven belül búcsút mondhatunk a szuverenitásunknak - hangsúlyozta a Demokrata szerdán megjelent számában olvasható interjúban az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára.

Völner Pál azt mondta, az Európai Bizottság szerepe az lenne, hogy a tagállamok közös döntéseit kiszolgálja, nem pedig az, hogy diktáljon nekik. A kötelező kvóta ellen Luxembourgban indított pert a politikus azzal magyarázta, hogy "nem akarunk partnerei lenni egy olyan mechanizmusnak, amelyben ellenőrizetlen tömegeket a jövőben is folyamatosan át kell vennünk", megemlítve, hogy a kérdésben az unió nem egyhangúlag, hanem többségi döntéssel határozott.

A magyarországi népszavazásról szólva arról beszélt, hogy a téma olyan súlyú kérdés, amely évtizedekre meghatározza az ország sorsát, a referendum eredménye pedig "a nemzet véleménye lesz, és nem csak annak aktuális képviselőié".

Meg kell adni a tagállamoknak azt a jogot, hogy hogy eldönthessék, kit fogadnak be és kit nem. Magyarországot amúgy is vétójog illeti meg a bevándorlás kérdésében, és erről hazánk nem hajlandó lemondani. Az ősszel tartandó népszavazással ezt meg is üzenhetjük a brüsszeli eurokratáknak - fogalmazott az államtitkár.

Völner Pál elfogadhatatlannak nevezte azt a felvetést, hogy 250 ezer eurót kelljen fizetnie az adott tagállamnak minden be nem fogadott menekültért. Ilyen büntetésről sem uniós csatlakozásunkkor, sem a lisszaboni szerződés aláírásakor nem volt szó, a szankció egyetlen célja az, hogy "a tagállamokat belekényszerítse az új elosztási rendszerbe" - tette hozzá.

A címlapról ajánljuk