INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Menekülteket támogató irodát nyitnak az evangélikusok

Infostart / InfoRádió
Az Evangélikus Diakónia menekültek beilleszkedését segítő, tanácsadó irodát nyit a 8. kerületben. Az iroda munkájáról Fabiny Tamás püspök beszélt az InfoRádiónak.

„A Magyarországi Evangélikus Egyház már az elmúlt másfél évben több alkalommal megszólalt a menekültkérdésben, de nemcsak beszélni, hanem tenni is szeretnénk. Próbálunk a hozzánk érkező menekülteken valamilyen módon segíteni, hiszen mindenki láthatja, hogy egy olyan európai kérdésről van szó, amiből Magyarország sem maradhat ki. Ennek már volt jele igazi krízishelyzetben, akár a Keleti pályaudvaron, akár a II. János Pál pápa téren vagy Röszkénél, ahol a magunk eszközeivel akkor is jelen voltunk” - mondta Fabiny Tamás püspök.

Hozzátette: most, amikor más jellegű segítségre van szükség, megint szeretnék megtalálni a feladatvégzés módját, ezért nyitják meg az integrációs házat Budapesten, a Karácsony Sándor utcában.

„Az ENSZ menekültügyi főbiztosságáról a közép-európai felelős és az összekötő érkezik ide, két olyan magas rangú szakértő az európai munkaterületről, akik a menekültügyi főbiztosságban hivatásszerűen foglalkoznak ezzel a kérdéssel. Örülök, hogy megtaláltuk hozzájuk a csatornát, és velük, illetve a Lutheránus Világszövetséggel együttműködve el tudjuk indítani ezt az új munkát” - fogalmazott a püspök.

Mint mondta, több száz embert tudnak a következő hetekben valamilyen módon segíteni.

„Ez nyilván csepp a tengerben, még a magyarországi mérsékelt viszonyok között is, de minden ember számít, és ha néhány száz embernek valamilyen közösségi, szociális vagy nyelvi téren segíteni tudunk, akkor már előre jutottunk. A legfontosabb, hogy akik hozzánk érkeznek, azoknak információt adunk, segítünk a papírjaik értelmezésében, adott esetben ez nyelvi készségben való segítést is jelent” - hangsúlyozta Fabiny Tamás.

A püspök szerint ez az első lépés, a második egy hosszabb távú integrációs segítség,

„Bonyolultabb ügyekben is igyekszünk eljárni. Albérletet szeretnénk biztosítani nekik, orvosi segítséget nyújtani, adományt adni, segíteni a hosszú távú beilleszkedésben. Ez az a szociális munka, amelyben igyekszünk 2 fél állású egyházi alkalmazottal jelen lenni, de számítunk arra, hogy önkéntesek is szép számban jelentkeznek majd” - fejezte ki reményeit a püspök.

Hozzáfűzte: az egyéni tanácsadásra helyezik a hangsúlyt, törekednek arra, hogy akik hozzájuk érkeznek, szakmai segítséget kapjanak.

„Fontos, hogy ez valóban szakmai segítség legyen, és ne hályogkovács módjára legyünk közöttük, hanem azokkal a szociális, nyelvi, kulturális ismeretekkel, amelyek ilyenkor szükségesek” - mondta Fabiny Tamás püspök az InfoRádiónak.


A címlapról ajánljuk