INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

800-nál is több ismeretlen hottest van az országban - lapszemle

Infostart / InfoRádió
A Magyar Nemzet arról ír, hogy kilenc hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott a gyömrői polgármester. A Magyar Idők cikke szerint már a titkosszolgálatokat is bevonták az offsore-ügyek vizsgálatába.

A Magyar Idők cikke szerint jelenleg valamivel több mint 800 ismeretlen holttest, illetve testrész szerepel az Országos Rendőr-főkapitányság körözési nyilvántartási rendszerében. Az ismeretlen holttestek azonosításával egy külön csoport foglalkozik a rendőrségen belül. A legtöbb azonosítatlan elhunyt hajléktalan volt, őket ugyanis gyakran családjuk, vagy a környezetükben élők sem keresik, nem tesznek bejelentést, sokszor azt hiszik, a régen látott ember valahol börtönben ül.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy kilenc hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott a gyömrői polgármester. Gyenes Leventét hetedrendű vádlottként ítélték el a kecskeméti számlagyárként ismertté vált perben, folytatólagosan elkövetett adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt. Az elsőrendű vádlottra hét év letöltendő szabadságvesztést rótt ki a Szegedi Ítélőtábla. A gyömrői városvezetőnek a jogerős ítélet kézhezvételétől számítva három napja lesz, hogy értesítse a képviselő-testületet, és eldöntse: lemond-e hivataláról.

A Napi.hu összeállítást közöl a népességfogyás hátteréről, amelyből kiderül: a KSH adatai szerint az Európai Unió 28 tagállamából Magyarországon az ötödik legkedvezőtlenebb a halálozási ráta. A halálozások felében keringési betegség volt a kiváltó ok, ötöde esetében agyi érbetegség miatt következett be a halál.

A Magyar Idők cikke szerint már a titkosszolgálatokat is bevonták az offsore-ügyek vizsgálatába. Az Országos Rendőr-főkapitányság közlése szerint az ügyek magyarországi szálainak felderítésére a Nemzeti Nyomozó Iroda tízfős nyomozócsoportja eddig közel ötszáz céget vizsgált meg, ellenőrizték azt is, hogy az egyes vállalkozásoknak lehetett-e szerepük korábban lefolytatott büntetőeljárásokban.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy bár az olasz fél még januárban arra kérte a magyar kormányt: hagyja Milánóban a világkiállítás magyar pavilonját, erről magyar részről a mai napig nem született döntés. Ha az épület nem marad, akkor azt a hatályban lévő szerződés értelmében május végéig le kell bontani. A világkiállítás helyszínét az olasz állam tudományos kutatóintézetté alakítaná, a magyar pavilon az Olasz Technológiai Intézet egy részének adna otthont.

A Portfolio összeállítása szerint még soha nem volt ilyen magas az Egyesült Államokban a 24 és 34 év közötti, szüleiknél élő fiatalok aránya, mint most. A fő gondot az elemzés szerint az jelentheti, hogy nagyon megnőtt a lakások bérleti díja, ugyanakkor azt is hozzáteszi: nem csak gazdasági okai vannak a fiatalok szülői házban maradásának.

GAZDASÁGI LAPSZEMLE

A Magyar Idők arról ír, hogy az Állami Számvevőszék jelentése szerint az egészségügyet az elmúlt években súlyos szabálytalanságok, közbeszerzési anomáliák jellemezték. Az ÁSZ felügyeleti vezetője a lapnak azt mondta: a hiányosságok leküzdéséhez elkerülhetetlen, hogy az oktatási intézményekhez, vagy a közcégekhez hasonlóan a kórházak pénzügyeinek irányítását is megerősítse az állam.

A Napi.hu összeállításából kiderül: bár a februári kiugró adathoz képest márciusban visszafogottabban emelkedett az e-matricákból származó árbevétel, még mindig 18 és fél százalékkal többet költöttek az autósok erre a célra, mint tavaly ilyenkor. Ez 641 millió forinttal jelent többet, mint egy évvel korábban.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy Budapesten nyitotta meg európai képviseleti irodáját a kínai CRRC Industrial Investment Co. Ltd. cégcsoport, amely a világ legnagyobb vasútijármű-gyártójának mondja magát, ám az európai piacot elsősorban a városi közlekedésben meghatározónak szánt szuperkondenzátoros buszokkal, villamosokkal szeretné meghódítani. A járművek a megállóban fel- és leszállás közben állva kapnak annyi energiát, ami utána 8-10 kilométeres táv megtételére is elég lehet.
A címlapról ajánljuk