eur:
390.26
usd:
364.18
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Nem mindegy, hogy teljesít a gyerek alsó tagozaton

Óriási az alsótagozatos oktatás hatása a felnőttkori jövedelemre - ezt állapította meg egy amerikai felmérés. A TÁRKI kutatásvezetője azt mondta: kis túlzással itthon már az óvodában eldől ez a kérdés.

A jövedelmi különbségeket jelentősen befolyásolja az iskolai teljesítmény, az iskolázottság.

Ráadásul a szegénység kockázata nagyon nagy mértékben függ attól, hogy a háztartásfő alacsonyan vagy magasan iskolázott-e. Ebből következik, hogy a gyermekek szegénységét is nagyban befolyásolja a szülei iskolázottsága. Minél magasabb az iskolázottsága a szülőnek, annál kisebb eséllyel él szegénységben a gyermek – ismertette Gábos András.

Hozzátette, hogy ez persze nem jelent közvetlen kapcsolatot a gyermek iskolai teljesítménye és a későbbi, felnőttkori teljesítménye között, hanem inkább arra világít rá, hogy az iskolázottság, az oktatási rendszerben nyújtott teljesítmény meghatározó jellegű a felnőttkori jövedelmi helyzet, munkaerő-piaci részvétel szempontjából.

„A felnőttkori iskolázottság, felnőttkori kompetenciák nagy mértékben függenek a korábbi iskolai részvételtől, iskolai teljesítménytől. Akár már az óvodai részvétel, az óvodai életkorban való intézményi oktatás is meghatározó jellegű lehet” - hangsúlyozta Gábos András.

„Az OECD Pisa-vizsgálatainak eredményei alapján tudjuk, hogy Magyarországon különösen szoros kapcsolat van a 15 éves korban mért iskolai kompetenciák és a társadalmi háttér, például a szülők iskolázottsága között” - közölte a TÁRKI kutatásvezetője.

„A15 éves korban mért szövegértési és matematika kompetenciaeredmények szerint az alacsony iskolai végzettségű szülők gyermekeinek nagy a lemaradása. Azt is tudjuk, hogy a magyarországi iskolarendszer az otthonról hozott különbségeket nem képes csökkenteni” - tette hozzá a TÁRKI kutatásvezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×