eur:
392.81
usd:
367.92
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Gyerekgyógyszert nem éri meg fejleszteni

Gyerekgyógyszert nem éri meg fejleszteni

A beteg gyerekek mintegy fele olyan gyógyszert kap, amelyet felnőttek számára fejlesztettek ki - mondta az InfoRádiónak a Gyermekgyógyászati Vizsgálók Egyesületének elnöke. Skorán Ottó kiemelte: a cégeknek nem éri meg kimondottan gyermekek számára fejleszteni, noha például az onkológia terén nagy szükség volna rá.

A Gyermekgyógyászati Vizsgálók Egyesületének elnöke kiemelte: „az elmúlt pár évtizedben nagyon keveset fejlesztettek gyermekeknek.”

A teljes gyógyszerkincs körülbelül felét nem tesztelték és nem vizsgálták gyerekekre, amelynek hátterében piaci ok áll – mondta Skorán Ottó. Mint kiemelte, a fejlett országokban, az Európai Unióban is, a teljes populációnak 20 százaléka gyermek, és náluk szerencsére a betegségek sokkal ritkábbak, ezért a nagy gyógyszergyáraknak nem éri meg számukra fejleszteni, mert egy-egy nagyobb fejlesztés több száz millió dollárba kerül.

Gyermekgyógyászati Vizsgálók Egyesületének elnöke megjegyezte, 2007 óta csak úgy kaphat egy gyógyszer forgalomba hozatali engedélyt az EU-ban, ha a gyár megvizsgálja azt, hogy gyermekeknél alkalmazható-e, a hatásmechanizmusát, és a gyermekgyógyászati indikációban törzskönyvezteti a készítményt. Tulajdonképpen az történik tehát, hogy a felnőttek számára fejlesztett gyógyszert arányosítják a gyermek életkorához, testsúlyához.

„Ez volt az első lépés, amit a hatóság meg tudott tenni. Ezért jöttek létre azok a hálózatok Európa-szerte is, amelyeknek tagjai akadémiai és kutatócsapatok, gyermekgyógyászok. Ezek próbálják a gyógyszergyáraknak prezentálni azokat a gyógyszerjelölteket, amelyekre a gyermekgyógyászoknak szükségük van. Ezért alakult meg 2013-ban a magyarországi Gyermekgyógyászati Klinikai Vizsgálók Hálózata is” - mondta Skorán Ottó.

„Különösen sok gyógyszer hiányzik a gyermekonkológia területén. Évente Magyarországon körülbelül 3 -400 új esetet diagnosztizálnak, hál'istennek az esetek 85 százalékában a terápia sikeres. Az onkológia tudományága nagyon fejlődik, a felnőtteknél rettentő sok új készítményt, úgynevezett célzott terápiát vezetnek be, amelyeknek a gyermekgyógyászati fejlesztésére is szükség lenne” - hangsúlyozta a Gyermekgyógyászati Vizsgálók Egyesületének elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×