eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Felnőttkorba lépnek a végzősök

Felnőttkorba lépnek a végzősök

A középiskolai ballagás a felnőttkorba lépés egyik rítusa, amely a nagybetűs élet kezdetét is jelentheti - mondta InfoRádió által megkérdezett néprajzkutató. A legtöbb középfokú intézményben holnap búcsúztatják a végzősöket.

A ballagás hagyománya nem középiskolai eredetű, a szokás ugyanis Selmecbányáról indult el eredetileg az 1870-es években, ahol a helyi Bányászati és Erdészeti Akadémia hallgatói búcsúztak így az iskolától - magyarázta Tátrai Zsuzsanna, néprajzkutató.

„Énekelték a Ballag már a vén diák kezdetű dalt, aminek az a vége, hogy filiszter leszek magam is, tehát az életbe léptek ki a ballagás után.”

A ballagás szokása az egész országban elterjedt, a 20. században pedig már teljesen megszokottá vált - összegezte a néprajzkutató, aki hozzátette, hogy a ballagás a felnőtt korba való átvezetést is jelképezi hasonlóan több egyházi szertartáshoz, köztük a konfirmációhoz és a bérmáláshoz. A 1920-as évekre a Ballag már a vén diák kezdetű dalt sok helyen felváltotta az Elmegyek, elmegyek... kezdetű magyar népdal. A ballagás napján az iskola zászlóját követve sétálnak végig az iskolai folyosókon a diákok, vállukra akasztva egy kis tarisznyát, amelybe az alsóbb osztályokba járó társaik pogácsát, földet, sót, aprópénzt és egy képet tettek az iskoláról.

Népszerű szokássá vált az is, hogy a ballagás előtti éjszakán a végzős diákok szerenáddal köszöntik tanáraikat. 

„Ez nem olyan nagyon régi szokás, én hetvenéves vagyok, az én gyerekkoromban nem volt szokás, a gyerekeim negyven körül vannak, az ő idejükben már hagyomány volt. Lehet, hogy vidéki városokban már hamarabb is szokás volt a szerenádozás.”

A ballagás ugyanakkor családi ünneppé is vált, sokszor komoly ajándékot adnak a szülők és a rokonok a végzős diáknak.

 Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint május 2. és június 24. között a középiskolákban (a húsz kormányhivatal szervezésében) 1161 helyszínen zajlanak majd az érettségi vizsgák. A mostani érettségi időszakban mintegy 112 ezren adnak számot tudásukról.

Az érettségizők közül csaknem 76 ezren tesznek ebben a vizsgaidőszakban "rendes" érettségit, azaz szerezhetnek érettségi bizonyítványt. Rajtuk kívül - a vizsgarendszer által nyújtott lehetőségekkel élve - mintegy 36 ezren tesznek legalább egy tárgyból valamilyen fajta érettségit.

Az írásbelik május 2-ától május 24-éig tartanak. Az emelt szintű szóbeli vizsgák kezdő időpontja június 2., a végső időpontja június 9., a középszintű szóbeli vizsgákat június 13. és 24. között tartják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×