eur:
392.35
usd:
365.87
bux:
66823.12
2024. április 26. péntek Ervin

Elküldte a kabinet az Európai Bizottságnak a konvergenciaprogramot - a nap hírei

Új karosszériaüzemet épít Kecskeméten a Mercedes. Jelentősen nő jövőre az oktatás finanszírozása. közölte a területért felelős államtitkár.

Elküldte a kabinet az Európai Bizottságnak Magyarország 2016-2020-ra vonatkozó konvergenciaprogramját - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A szaktárca arról tájékoztatott: a dokumentum átfogó módon mutatja be a következő négy évben várható makrogazdasági folyamatokat. A program kidolgozása a múlt évhez hasonlóan párhuzamosan történt a költségvetési tervezéssel. A kialakult gyakorlatnak megfelelően a nemzeti reformprogramot is elküldte a bizottságnak a kabinet.

Az eddig elért eredmények méltatása mellett az állam gazdasági szerepvállalásának mérséklését sürgeti Magyarországon a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF jelentése megállapítja, hogy a magyar gazdaság a növekedésösztönző politikának, a kedvező külső feltételeknek és az uniós források hatékony felhasználásának köszönhetően lendületesen nőtt az elmúlt években. A gazdaság sérülékenysége csökkent, jórészt a tartósan magas folyó fizetési mérlegtöbbletnek, a devizahitelek forintosításának és a jegybank finanszírozási programjának köszönhetően. Az idén 2,3 százalékos GDP-növekedésre számít a valutaalap.

Új karosszériaüzemet épít Kecskeméten a Mercedes. A 185 milliárd forintos beruházás alapkőletételén jelenlévő külgazdasági és külügyminiszter az InfoRádiónak elmondta: a német autógyártó magyarországi beruházásai ezzel a fejlesztéssel együtt elérik az 500 milliárd forintot. Szijjártó Péter hozzátette: az üzemben már több mint 500 ezer autó készült. A tárcavezető hangsúlyozta: a Mercedes továbbra is négyezer embert foglalkoztat, ugyanakkor a 99 ezer négyzetméter alapterületű új, csúcstechnológiával felszerelt üzem megvalósulásával jelentősen nő majd a magyar beszállítóknál meglévő 10 ezer fős dolgozói létszám.

Biztosan megépül a római-parti védmű - jelentette ki a főpolgármester. Sajtótájékoztatóján Tarlós István közölte: az Országos Vízügyi Főigazgatóság támogatja a part menti nyomvonalat. Hozzátette: a rendezési tervekről a nyáron kapnak tájékoztatást az ott élők. A bírálatokra a főpolgármester úgy reagált: a római-parti védművet már 25 éve meg kellett volna építeni. Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere a teljes csillaghegyi-öblözet megvédése mellett célnak nevezte a Római-part üdülőövezeti fenntartását, a rekreációs, szabadidős, idegenforgalmi és sportolási funkciók megőrzését és fejlesztését.

Az állami intézményfenntartó jövőre 103 milliárdos többletet kaphat, a felsőoktatási intézmények 43 milliárdos pluszforrással számolhatnak a költségvetés tervezete szerint - közölte az oktatási államtitkár. Palkovics László elmondta: az idei célelőirányzat 549 milliárd volt, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ költségvetése már az idén is 96 milliárddal magasabb a korábban tervezettnél. Úgy vélte: a vegyes - állami és önkormányzati - működtetés nem jó modell. Jelezte azt is: teljesen új Nemzeti alaptantervet tervez a kormány, ezt felmenő rendszerben, várhatóan 2018 szeptemberétől vezeti be.

Elérhető a családi házak energetikai korszerűsítésének pályázati portálja - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Az 5 milliárd forintos keretösszegből kizárólag a hagyományos technológiával 1996 előtt épült, egy lakásos, legfeljebb 135 négyzetméter fűtött alapterületű, lakott családi házak energetikai korszerűsítésére adható vissza nem térítendő támogatás. A programra kizárólag a honlapon, ügyfélkapus regisztrációval rendelkező magánszemélyek nyújthatnak be kérelmet július 1-jétől.

Az MNB felügyelőbizottsága szerint jogszerűek voltak a jegybank műtárgyvásárlásai. A testület közölte: a vizsgálati jelentés szerint az Értéktár programban végrehajtott vásárlások megfeleltek az alapelvnek. A felügyelőbizottság nem talált szabálytalanságot a végrehajtásában. A testület azt ajánlja, hogy a jelenleg budapesti közgyűjteményekben látható műtárgyakat időszaki vándorkiállításokkal a vidéken élőknek is mutassák be.

Csaknem 635 millió forintos adózás utáni eredménnyel zárta a tavalyi évet a Libri-Shopline Nyrt. A társaság közgyűlése elfogadta az Igazgatóság beszámolóját, illetve a 2015-ös üzleti jelentést is. Döntés született arról is, hogy a tavalyi eredmény után részvényenként 122 forintos osztalékot fizet a vállalat. Augusztus 31-ével kivezetik a Budapesti Értéktőzsdéről a társaság részvényeit, és zártkörűen működő részvénytársaságként folytatja tevékenységét. A részvényesek arról is döntöttek, hogy Libri-Bookline Zrt.-re változik a cég elnevezése.

Szigorúbb büntetésre számíthatnak az engedély nélküli személyfuvarozók - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. A kormány szerdán elfogadott rendelete több törvény módosítására tesz javaslatot. Az egyik szerint 9 büntetőponttal sújthatják a járművezetőt, ha engedély nélkül végez személyautós szolgáltatást, az ismételt szabálysértés pedig újabb 9 büntetőponttal jár. Ez automatikusan maga után vonja a jogosítvány legalább hat hónapos bevonását. A jogellenes tevékenységhez használt jármű már az első alkalommal is kivonható fél évre a forgalomból. Fónagy János hozzátette: akit ismételten tiltott taxizáson kapnak, annak három évre levehetnék autója rendszámát.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×