eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Lemorzsolódhat a Jobbik szimpatizánsainak fele

A Nézőpont Intézet szerint a Jobbik szimpatizánsainak 44 százaléka radikálisnak tartja magát, és ők lemorzsolódhatnak, amiért Vona Gábor pártelnök ki akarja szorítani az elnökségből belső ellenzékét. Tóth Csaba vezető elemző az InfoRádiónak azt mondta: bár a Fidesz tábora némileg csökkent a decemberben mért adatokhoz képest, még mindig fölényesen vezeti a pártok rangsorát.

„Minden hónapban végzünk pártpreferencia-kutatásokat, és emellett különböző háttérváltozókat is szoktunk vizsgálni. A mérsékelt radikális törésvonalat domborítottuk most ki, de a bal-, jobb és a liberális-konzervatív értékrendet is vizsgáljuk” - mondta Tóth Csaba.

A Nézőpont Intézet vezető elemzője kiemelte: „a legérdekesebb a kutatási eredményben az, hogy egyértelmű törésvonal van a Jobbikon belül a radikálisok és a mérsékeltek között. A Jobbik szimpatizánsok közel fele, 44 százaléka radikálisnak tartja magát, másik fele mérsékeltnek vagy középen állónak. A teljes népességen belül 14 százalék a radikálisok aránya, látszik, hogy a Jobbikon belül valóban jelentős kérdést, hogy ezt hogyan fogják kommunikálni.”

Lemorzsolódhat a Jobbik szimpatizánsainak fele

Kockázatos tehát Vona Gábor a belső ellenzék elnökségből való kiszorításának szándéka. Jobbik elnökének taktikája a jelenlegi párttábor egyben tartása szempontjából ezáltal komoly töréshez vezethet, hiszen Vona Gábor belső ellenzékét leginkább a párt radikális szárnyához sorolt pártvezetők jelentik. Háttérbe kerülésükkel, illetve kiszorításukkal ezáltal elbizonytalanodhatnak, lemorzsolódhatnak a Jobbik-tábor jelenleg közel felét kitevő radikális szimpatizánsok. Kérdéses, hogy a teljes felnőtt népesség körében magukat mérsékeltként meghatározó szélesebb választói körből mennyit tud egyáltalán a párt támogatói közé vonzani Vona Gábor – tette hozzá az elemző.

Tóth Csaba az áprilisi pártpreferenciákról elmondta: „a teljes felnőtt népességen belül a Fidesz-KDNP 29 százalékon áll. A Jobbik 11, az MSZP 10, tehát nagyjából fej fej mellett állnak, ahogy a DK és az LMP is, 4-4 százalékot mértünk nekik. Az Együtt 2, a PM 1, míg az egyéb pártok támogatottsága jelenleg 2 százalékos. A rejtőzködők és nemszavazók aránya összességében 37 százalékot tesz ki.”

„Tavaly év végén rekordmagas népszerűséget ért el a Fidesz-KDNP, 30 százalékon fölül is mértük, ehhez képest most mérséklődött a támogatottság, de még mindig háromszor akkora a támogatottsága, mint a másik két ellenzéki pártnak a teljes népességen belül. Ez szimpatizánsokat jelent, olyanokat, aki valamennyire szimpatizálnak, ez több mint kétmillió embert jelent” - mondta a Nézőpont Intézet vezető elemzője.

A legvalószínűbb listás eredmények alapján a Fidesz-KDNP 40, a Jobbik 26, az MSZP 13, a DK és az LMP 7-7, az Együtt 3, a PM pedig 1 százalékon áll. A még Vona Gábor bejelentése előtt készült kutatásban a Jobbik szimpatizánsai láthatóan jóval aktívabbak voltak, mint az MSZP-támogatók. Kérdés, hogy a következő hónapban miként alakul a Jobbik legvalószínűbb listás eredménye a radikális szimpatizánsok esetleges elbizonytalanodása esetén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 06:00
×
×
×
×