eur:
389.32
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ennyit utalt az Alstom Medgyessy Péter egykori miniszterelnök családi cégének - lapszemle

A Magyar Idők szerint két részletben összesen több mint 597 ezer euró - jelenlegi árfolyamon mintegy 180 millió forint - áramlott a korrupciós botrányba keveredett Alstom francia járműgyártótól Medgyessy Péter egykori miniszterelnök családi cégéhez. A Népszabadság Online kiadása a zöldombudsmant idézi, amikor azt írja, komoly jogi és társadalmi problémákat szültek a kiemelt állami beruházások új szabályozása révén rapid módin kivitelezett fairtások.

A Magyar Idők szerint két részletben összesen több mint 597 ezer euró - jelenlegi árfolyamon mintegy 180 millió forint - áramlott a korrupciós botrányba keveredett Alstom francia járműgyártótól Medgyessy Péter egykori miniszterelnök családi cégéhez. A lap úgy tudja, Magyarországon az Alstom az AssistConsult Kft.-vel és a 2006 nyaráig offshore-résztulajdonban lévő Honfran Kft.-vel kötött tanácsadási, illetve képviseleti szerződést. Az AssistConsult Kft.-vel létrejött megállapodás alapján az Alstom 2007. március 30-án 259 ezer, 2008. január 22-én 338 ezer eurót utalt át. Néhány napon belül szinte a teljes összeg Medgyessy családi cégénél, az M. P. Európa Tanácsadó Kft. számláján kötött ki.

A Magyar Nemzetben arról lehet olvasni, hogy komoly konkurenciát kapott a magyar letelepedésikötvény-üzlet, miután olcsóbban kínálja új programját Málta, mint hazánk. A szigetország ugyanis nem magánközvetítőkön keresztül forgalmazza az állampapírokat. Az államnak továbbá 30 ezer eurós díjat kell fizetnie, és mellé egy legalább évi tízezer eurós albérletről is gondoskodnia kell a programban részt vevőknek.

A Magyar Nemzet szerint bár a törvény előírja, az önkormányzati tulajdonú hulladék-gazdálkodási társaságok zöme mégsem irányította át bevételeit az állami Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-hez. Pedig áprilisban már ezt kellett volna tenniük, a vonatkozó szabályok szerint ugyanis a lakosság befizetéseinek már az NHKV számlájára kell érkezniük, ahonnan negyedévente egyszer visszautalnák a pénz nyolcvan százalékát a tevékenységet ténylegesen elvégző társaságoknak.

A Magyar Időkben arról olvashatnak, a MÁV-nak nagy problémát jelent országos szinten is, hogy a vasúti területek közelében, a nyílt pályán több helyen illegális szemétlerakók létesülnek, ahol a lakossági, kommunális hulladékon kívül használt műszaki cikkek, kidobott karácsonyfák, építési törmelék és számos káros anyag halmozódik fel. A legtöbb ilyen területen a rendszeres takarítás és szemétszedés ellenére néhány napon belül újra ugyanaz a látvány fogadja az arra járókat.

A Népszabadság Online kiadása a zöldombudsmant idézi, amikor azt írja, komoly jogi és társadalmi problémákat szültek a kiemelt állami beruházások új szabályozása révén rapid módin kivitelezett fairtások: a lakossági és civil csoportok más lehetőség híján demonstrációkkal és polgári engedetlenséggel pótolják a lehetetlenné vált fellebbezéseket. Szabó Marcel a PM józsefvárosi képviselője, Erőss Gábor kérésérre vizsgálta meg az Orczy-parki favágások hátterét.

A Napi.hu a Vár fejlesztéséről közöl összeállítást. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra szállíthatja a budavári palota egykori Szent István termének kerámiáit nettó 178 millióért. A portál szerint egyre durvább harc dúl a cég birtoklásáért. A Budavári Ingatlanfejlesztő Kft.-nek pedig hirtelen nagyon megugrott a dolgozói létszáma.

A Portfolio írásából megtudhatják, hogy a KAVOSZ vezérigazgatója szerint miközben gyorsabb döntéshozatalra és pénzkifizetésre lenne szükség, aközben az állami pályázatértékelői rendszer felállítása miatt a legnépszerűbb pályázatoknál több hónapos leállás várható, ami legalább 3500 beadott vállalkozói pályázatot érinthet. Az itthoni pályázati dömping mellett érdemes a közvetlen brüsszeli pályázatokra és a fejlesztési adókedvezmények vonzó tárházára is gondolni.

A Pénzcentrum.hu az okos eszközök hátulütőiről ír. A Gartner kutatócég szerint 2016-ban már 2 milliárd új, összekapcsolt eszköz kerül a világhálóra. Az eszközök hitelesítése és a közöttük zajló kommunikáció titkosítása pedig éppen olyan kritikus biztonság szempontjából, mint egy weboldal és a felhasználó közötti információcsere. Ebben a harcban pedig még az út elején járunk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×