eur:
393.83
usd:
368.3
bux:
66250.22
2024. április 25. csütörtök Márk

Sok pénzt takarít meg egy városi közpark

Megkapta a kormány támogatását a Podmaniczky Park terve. A projektet kezdeményező Lukács András az InfoRádióban hangsúlyozta: óriási jelentősége van a főváros szívében egy ekkora zöldfelületnek.

A 215 milliárd forintos beruházás magában foglalja a Nyugati pályaudvar felújítását és egy, a Fővárosi Állat- és Növénykerttel, valamint a Városligettel is összefüggő park kialakítását - értesült a Népszabadság. A koncepció részleteinek véglegesítésére április harmincadikát jelölte ki a kabinet.

A projektet kezdeményező Levegő Munkacsoport elnöke az InfoRádióban elmondta: „a Podmaniczky Park mintegy 25 hektár területen terülne el, ahol körülbelül négyezer fát ültetnének el. A terület döntő része zöld lenne, kisebb részén lennének sétányok, épületek, amelyek a vendéglátást, kikapcsolódást szolgálnák. Terveznek néhány épületet a park szélén, amelyeket kulturális célúak lennének.”

Lukács András szerint óriási jelentősége van a város szívében egy ekkora zöldfelületnek.

"A nemzetközi ajánlások szerint egy városban 21 négyzetméter föld közterület kellene hogy jusson egy lakosra. A közeli Terézvárosban ez az arány csupán egy négyzetméter. A nemzetközi kutatások kimutatták, hogy a zöldterület jelentős mértékben növeli az ingatlanok értékét, és rendkívül kedvezően hat a lakosság egészségére. Végeztünk előzetes becsléseket arra vonatkozóan, hogy a Podmaniczky Park milyen gazdasági előnyökkel járna, azt mutattuk ki, hogy csak az ingatlanok értéknövekedése mintegy 400 milliárd forintot tenne ki, az egészségügyi hasznok évente közel tízmilliárd nagyságú összegre tehetők. Kevesebb lesz a megbetegedés, kevesebbet kell gyógyszerre, kórházra költeni és kevesebb a kiesett munkanapok száma" - fejtette ki.

„A nagy városi park előnyeire is részletes kutatások vannak, egyrészt javítja a levegőt, kikapcsolódási, mozgási lehetőséget biztosít. Pszichológiailag is nagyon fontos, a kutatások kimutatták azt is, hogy egy park közelében lakóknak sokkal több emberi kapcsolatuk van, mint azoknak, akik egy forgalmas utcában laknak. A magány az egyik leginkább egészségkárosító tényező” - tette hozzá a Levegő Munkacsoport elnöke.

„A park kialakítási költsége 60 milliárd forint, ez egy nagyon gyorsan megtérülő beruházás, ennél sokkal nagyobb összeg, mintegy 140-160 milliárd forint a Nyugati pályaudvar felújítása, itt nem elsősorban az épületre kell gondolni, bár arra is, hanem az összes vágány, biztosítóberendezés, amiket ha nem lenne parképítés, akkor is meg kell csinálni, sőt már rég meg kellett volna” – hangsúlyozta Lukács András.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×