INFORÁDIÓ 
2020. november 26. csütörtök
Virág

podmaniczky park

közpark

zöld terület

Sok pénzt takarít meg egy városi közpark

Infostart / InfoRádió

Megkapta a kormány támogatását a Podmaniczky Park terve. A projektet kezdeményező Lukács András az InfoRádióban hangsúlyozta: óriási jelentősége van a főváros szívében egy ekkora zöldfelületnek.

A 215 milliárd forintos beruházás magában foglalja a Nyugati pályaudvar felújítását és egy, a Fővárosi Állat- és Növénykerttel, valamint a Városligettel is összefüggő park kialakítását - értesült a Népszabadság. A koncepció részleteinek véglegesítésére április harmincadikát jelölte ki a kabinet.

A projektet kezdeményező Levegő Munkacsoport elnöke az InfoRádióban elmondta: „a Podmaniczky Park mintegy 25 hektár területen terülne el, ahol körülbelül négyezer fát ültetnének el. A terület döntő része zöld lenne, kisebb részén lennének sétányok, épületek, amelyek a vendéglátást, kikapcsolódást szolgálnák. Terveznek néhány épületet a park szélén, amelyeket kulturális célúak lennének.”

Lukács András szerint óriási jelentősége van a város szívében egy ekkora zöldfelületnek.

"A nemzetközi ajánlások szerint egy városban 21 négyzetméter föld közterület kellene hogy jusson egy lakosra. A közeli Terézvárosban ez az arány csupán egy négyzetméter. A nemzetközi kutatások kimutatták, hogy a zöldterület jelentős mértékben növeli az ingatlanok értékét, és rendkívül kedvezően hat a lakosság egészségére. Végeztünk előzetes becsléseket arra vonatkozóan, hogy a Podmaniczky Park milyen gazdasági előnyökkel járna, azt mutattuk ki, hogy csak az ingatlanok értéknövekedése mintegy 400 milliárd forintot tenne ki, az egészségügyi hasznok évente közel tízmilliárd nagyságú összegre tehetők. Kevesebb lesz a megbetegedés, kevesebbet kell gyógyszerre, kórházra költeni és kevesebb a kiesett munkanapok száma" - fejtette ki.

„A nagy városi park előnyeire is részletes kutatások vannak, egyrészt javítja a levegőt, kikapcsolódási, mozgási lehetőséget biztosít. Pszichológiailag is nagyon fontos, a kutatások kimutatták azt is, hogy egy park közelében lakóknak sokkal több emberi kapcsolatuk van, mint azoknak, akik egy forgalmas utcában laknak. A magány az egyik leginkább egészségkárosító tényező” - tette hozzá a Levegő Munkacsoport elnöke.

„A park kialakítási költsége 60 milliárd forint, ez egy nagyon gyorsan megtérülő beruházás, ennél sokkal nagyobb összeg, mintegy 140-160 milliárd forint a Nyugati pályaudvar felújítása, itt nem elsősorban az épületre kell gondolni, bár arra is, hanem az összes vágány, biztosítóberendezés, amiket ha nem lenne parképítés, akkor is meg kell csinálni, sőt már rég meg kellett volna” – hangsúlyozta Lukács András.

Kapcsolódó hang

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018