eur:
393.26
usd:
368.03
bux:
66083.45
2024. április 24. szerda György

Felbecsülik a Bálna értékét

Valóban értékesítené a Bálnát a Fővárosi Önkormányzat, de még nem írták ki a pályázatot - mondta az InfoRádiónak a gazdasági főpolgármester-helyettes. Bagdy Gábor megerősítette, hogy a jegybank érdeklődik az ingatlan iránt.

A gazdasági főpolgármester-helyettes megerősítette, hogy a Bálna értékesítéséről már tárgyaltak a Nemzeti Bankkal. Bagdy Gábor közölte, egyelőre valóban az MNB az egyetlen komoly érdeklődő. A politikus emlékeztetett arra, hogy a nagy értékű ingatlanok eladását szabályozó rendelet szerint az értékesítésre pályázatot kell kiírni.

"Érkezett egy megkeresés a Magyar Nemzeti Bank részéről, hogy érdekelné őket a Bálna épületet, ennek kapcsán elkezdtünk gondolkozni, hogy elképzelhető, hogy értékesítjük. Könnyen lehet, hogy a főváros arra a döntésre jut, eladja a Bálnát. Ha ez így lesz, akkor pályázatot írunk ki. Még, mint minden ingatlannál, készítünk egy ingatlanbecslést" - jelezte a főpolgármester-helyettes.

Bagdy Gábor közölte, az ingatlan-értékbecsléssel a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központot bízták meg. Azt is elmondta, Budapest mindenképpen vissza szeretné kapni a Bálna eladásával azt a pénzt, amit az ingatlanba fektetett. Erről az összegről azonban Bagdy Gábor a becslés előtt nem kívánt nyilatkozni.

A főpolgármester-helyettes cáfolta a Népszabadságnak azt az értesülését, hogy az adásvételi szerződés gyakorlatilag már készen van, a pályázatot pedig úgy írják ki, hogy az megfeleljen a jegybanknak.

"Egyelőre még nincs pályázat, a dokumentációit készítjük el. Ha összeáll, akkor a Fővárosi Közgyűlés dönt arról, akarja-e értékesíteni. Nyílt pályázat lesz, amelyet szeretnénk minél előbb elkészíteni és kiírni. A következő közgyűlésre mindenképp szeretnénk bevinni a témát" - mondta. 

A tárgyalások tényét az MNB is megerősíti. A honlapjukon azt írják, írásban már jelezték vételi szándékukat. Terveik szerint oktatási és pénzügyi centrummá alakítanák a Bálnát. Helyett kapna itt egy új doktori iskola is, amelyet a Corvinus Egyetemmel közösen hoznának létre. Emellett itt működne a jövőben - az MNB és a Corvinus Egyetem júliusban aláírt együttműködési megállapodása alapján - a Corvinus MNB tanszéke.

Hanganyag: Sipos Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×