eur:
389
usd:
361.32
bux:
68651.99
2024. május 7. kedd Gizella

Visszaszerezte népszerűségét a Fidesz

A Tárki legfrissebb felmérése alapján a pártválasztók körében a Fidesz-KDNP tavaly őszhez képest 3 százalékkal tudta növelni szavazótáborát, így most 54 százalékon áll. Ennek kevesebb mint felével rendelkezik a Jobbik, míg a szocialisták 12 százalékos támogatottságot tudnak maguk mögött.

"2014 októberében hirtelen csökkent a Fidesz népszerűsége, és azóta most érte el azt a szintet, ami korábban volt. De ez a teljes népességen belül 30 százalék feletti, 31 százalék. Ehhez képest kell a Jobbik illetve az MSZP értékeit nézni, ami 11 illetve 6 százalék körül van" - ismertette a Tárki eredményeit Sík Endre.

Arra, hogy a Nézőpont Intézet legfrissebb felmérésének eredményei szerint többen támogatják az MSZP-t, mint a Jobbikot, a szociológus úgy reagált: "El nem tudom képzelni, hogy a Nézőpont milyen módon tudta ezt mérni. Nálunk mindig is a Jobbik volt magasan a második, ez 2016 elején sem változott meg. Közel kétszeres az MSZP szimpatizánsok aránya a Jobbik szimpatizánsaihoz képest" - fogalmazott.

"Ha összeadjuk az összes baloldalinak tekinthető párt szimpatizánsait, akkor mondhatjuk azt, hogy a Jobbik szimpatizánsaival azonos arányú" - közölte.

"Az LMP támogatottsága elenyésző, 1-2 százalék, ebben sincs semmi új. Amikor a teljes népességet nézzük, akkor az alapján már nagyon régóta nem jutnának be a parlamentbe" - ismertette a Tárki munkatársa a kutatási eredményeiket.

"A kormánypárt népszerűségének erősödése egy nagyon tudatos, sikeres szimpátiavisszaszerzési-kommunikációs tettnek tekinthető. A menekültüggyel kapcsolatban nagyon bejött minden olyan állítás, amit tettek - ide értve a nemzeti konzultációt, a plakátkampány, a kvóta. Ezt láthatóan nagyon szeretik az emberek hallani" - fogalmazott Sík Endre.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×