eur:
388.83
usd:
362.01
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Tárki: továbbra is kihívó nélkül vezet a Fidesz-KDNP

Õrzi, sőt kismértékben még növelte is előnyét a Fidesz-KDNP az elmúlt negyedévben, miközben bal- és jobboldali ellenzéke együtt sem vonz annyi szavazót, mint a kormánypártok - közölte a Tárki szerdán az MTI-vel a legfrissebb, januári pártpreferencia-kutatásának eredményeit.

Azt írták, hogy az elmúlt három hónapban alig változott a parlamenti pártok támogatottsága. Egyedül a kormánypártok enyhe erősödése emelhető ki, így továbbra sem veszélyezteti egyetlen ellenzéki párt sem a Fidesz-KDNP vezető helyét - tették hozzá.

Az összességében második helyezett Jobbik tábora csaknem kétszerese a harmadik helyezett MSZP-ének. Az MSZP, a DK, az Együtt és a PM táborát összesítve az derül ki, hogy a baloldali és a szélsőjobb ellenzék lényegében azonos méretű szavazótáborral rendelkezik 2016 januárjában.

A teljes népességen belül a kormánypártok 28 százalékot követően 31 százalékos támogatottságot értek el, míg a többi párt esetében változatlan eredményeket találunk - írták. A Jobbik 13 százalék után 12 százalékon áll, az MSZP mindkét hónapban 7 százalékot, a DK 3 százalékot, a PM 1 százalékot, az LMP 2 százalékot ért el, az Együtt pedig az októberi 1 százalékot követően januárban 2 százalékon áll. A teljes népességen belül a bizonytalanok és nem válaszolók aránya januárra 42 százalékra csökkent az októberi 45 százalékról - fűzték hozzá.

A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP az őszi 51 százalék után szintén kismértékben, 54 százalékra növelte szavazótáborát, míg a Jobbiké 23 százalék után 20 százalékra, az MSZP-é pedig 14 százalékról 12 százalékra csökkent. A többi párt támogatottsága lényegében változatlan: a DK 6 százalékos, a PM 1 százalékos és az LMP 4 százalékos eredménye megmaradt, az Együtt pedig az októberi 1 százalék után januárban 3 százalékon áll.

A személyes megkérdezésen alapuló adatfelvételt január 15-20. között hajtották végre egy 1001 fős országos véletlen mintán, amely reprezentálja az ország felnőtt lakosságát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Példátlan, ami a magyar munkahelyeken zajlik: két kőkemény generációs kihívással nézünk szembe

Példátlan, ami a magyar munkahelyeken zajlik: két kőkemény generációs kihívással nézünk szembe

"A fiatalokat nem lehet egy eszközzel „megszerelni”, hogy ugyanúgy viselkedjenek, meg akarjanak halni a munkában, mint mi. Erre nincs eszköz, hanem csak szemüveg" - mondja Steigervald Krisztián generációkutató. Globális kultúraváltás történt: megváltozott a munkához való hozzáállás, és különösen a munkára való nevelés szokásai. A generációk közötti különbségek begyűrűznek a munkahelyekre, ráadásul a generáció-menedzsment egyszerre két nehéz feladattal néz szembe: a 30 év alattiak és az 55 év felettiek integrálásával. Az IT-szektorban, a technológiai váltásban is megfigyelhető, hogy a különböző érettségi szintű technológiák ugyanúgy, ahogy a társadalmi generációk, a mai napig egymással párhuzamosan élnek - teszi hozzá Mádi Gábor, a Shiwaforce CIO-ja. A témával június 11-ei Financial IT konferenciánkon is foglalkozunk. Részletek és regisztráció itt!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×