INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Németh Zsolt: a Csángó Bál célja az egyedülálló kultúra népszerűsítése

InfoRádió / MTI
Az egészen egyedülálló nyelvi és néphagyományokkal bíró csángó kultúra népszerűsítése és a csángó magyarok támogatása is célja a fővárosban szombaton megrendezendő Csángó Bálnak - emelte ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az MTI-nek.

A bizottsági elnök a budapesti SYMA rendezvénycsarnokban immár 20. alkalommal tartandó bál céljait vázolva kitért azokra a negatív társadalmi, politikai és gazdasági folyamatokra, amelyek hatnak a csángómagyarságra és amelyekkel szembe kell nézni.

Németh Zsolt emellett fontosnak tartotta, hogy erkölcsi és anyagi támogatókat tudjanak szerezni a csángók ügyének.

A fideszes politikus elmondta: a csángó kultúra legjelentősebb seregszemléjén az elmúlt év legsikeresebb műsoraiból adnak válogatást.

Az idősebb és fiatalabb hagyományőrzők mellett kortárs előadók is színpadra lépnek. Példaként említette a Dresch Mihály Quartetet, amely csángó dallamokra adja elő zenéjét, a Zurgó és a Válaszút együtteseket. A mostani bálon programján is szerepelnek a hagyományos kísérőrendezvények, könyvbemutatók, képzőművészeti kiállítások, tudományos előadások. Délután lesz Kőketánc Gyermektáncház, a színpadi program után felnőtt táncház hajnalig.

A Kisebbségekért Pro Minoritate Alapítvány által szervezett rendezvény fővédnöke Áder János köztársasági elnök, a nyitó beszédet Trócsányi László igazságügyi miniszter tartja.

A bizottsági elnök ismertetése szerint Moldvában mintegy 250 ezer csángó él, mintegy 20 százalékuk beszéli valamilyen szinten a magyar nyelvet.

Kitért arra is, hogy a magyar kormány támogatásával megvalósuló csángó oktatási programnak köszönhetően napjainkban több mint 30 moldvai helyszínen több mint kétezren tanulhatják az anyanyelvet.

A címlapról ajánljuk