eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Fenyegeti-e Magyarországot a Zika-vírus?

Magyarországon nincsenek meg a feltételei a Zika-vírus okozta járvány kialakulásának, a vírust terjesztő tigrisszúnyogok rendkívül alacsony számban vannak jelen Magyarországon - mondta Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

A főorvos elmondta: a vírust 1947-ben fedezték fel ugandai majmokban, egy Zika nevű erdőben, majd tíz év elteltével kiderült, hogy a vírus Nigériában emberi megbetegedéseket okozott. Közép-Afrikában évtizedeken keresztül megszokták a betegséget, nagyon sok emberben vannak ellene antitestek, ezért nem okozott különösebb gondot.

Hozzátette: a vírust állítólag egy ázsiai turista hurcolta be Brazíliába a 2014-es futball-világbajnokság idején. A vírus akkor már jelen volt Ázsiában, Thaiföldön, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken. 2014-ben indult a járvány, amely gyakorlatilag egész Amerikán végigsöpört, már elérte az Egyesült Államok déli határát - jegyezte meg.

Mint mondta, a Zika vírus okozta mikrokefália, kóros kisfejűség egyébként is előfordul, de Brazíliában két évvel ezelőtt száz eset volt egy évben, tavaly pedig már háromezer, és megállapították, hogy a vírusfertőzés okozta a növekedést.

Elmondta azt is, hogy a vírus felnőtteknél olyan tüneteket okoz, mint az influenza: magas láz, izomfájdalom, bevörösödött szem, szemmögötti fájdalom, ízületi fájdalom, néha bőrkiütés jelentkezik, szinte soha nem halálos, és általában egy héten belül magától is elmúlik. A vírus azonban veszélyes a várandós anyákra: a terhesség bármely szakaszában vetélést, halva szülést és kisfejűséget okoz. A főorvos jelezte: ezeknek a csecsemőknek az életkilátásai "szörnyű rosszak", soha nem lesznek teljes értékű felnőttek.

Szlávik János hozzátette: gyakorlatilag lehetetlen védekezni a vírust terjesztő, rendkívül agresszív tigrisszúnyogok ellen, amelyek nem csak napkeltekor és napnyugtakor csípnek, hanem egész nap. Ahol megvannak a szaporodásának a feltételei, gyakorlatilag lehetetlen ellene védekezni - hangsúlyozta, kiemelve ugyanakkor, hogy Magyarországon nem kell tartani ilyen járvány kialakulásától.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×