INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Megjelenhetnek a magyar cégek a mongol piacon - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
Mongóliában 40 millió dollárnyi szerződést írt alá a magyar tárgyalóküldöttség. Két új rendeletre van szükség a családi otthonteremtési kedvezménnyel kapcsolatban - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Novák Katalin. Vizsgálja az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy egyes feladatok visszakerülhetnek-e az állami fenntartótól az iskolákhoz.

Mongóliában mintegy 40 millió dollárnyi szerződést írt alá a magyar tárgyalóküldöttség Orbán Viktor kormányfő három napos látogatásának második napján. A külgazdasági és külügyminiszter elmondta: a Fővárosi Vízművek méri fel az ulánbátori városi vízellátórendszer modernizálási lehetőségét.

Szijjártó Péter kiemelte azt a szerződést, amely alapján 25 millió dollár értékben magyar vállalatok újíthatják fel az ország legnagyobb biokombinátját, amelyet évtizedekkel ezelőtt is magyar cégek építettek. A Pénzjegynyomda tízmillió dolláros szerződést írt alá, így a mongol elektronikus útleveleket a vállalat gyártja majd.

Két új rendeletre van szükség a családi otthonteremtési kedvezménnyel kapcsolatban. Az egyik az új építésű, a másik a használt ingatlanokra vonatkozik - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin közölte: a vonatkozó szabályokat a február 3-i kormányülésre részletezi a kabinet.

Vizsgálja az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy egyes feladatok visszakerülhetnek-e az állami fenntartótól az iskolákhoz. Sipos Imre a köznevelési helyettes-államtitkár az InfoRádióban megerősítette a tárcavezető álláspontját arról, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartónak belső korrekcióra van szüksége.

Csoportos létszámleépítés lesz a BKV-nál. A tájékoztatás szerint egyes munkakörök megszűnnek, a feladatokat a cég átszervezéssel látja el. A létszámcsökkentés várhatóan 96 munkavállalót érint, jellemzően az autóbusz- és trolibusz-járműkarbantartás területén. Emellett azonban további költségracionalizálások várhatók az idén.

Január elsejétől átvállalja az állam a budapesti agglomerációs közlekedés költségeit. Ezt Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter erősítette meg a főpolgármesterrel szombaton tartott újabb egyeztetésen. A tárca tájékoztatásában azt hangsúlyozta: a találkozón Tarlós István azt mondta: addig, amíg az átvétel meg nem történik, a főváros a költségek megtérítése mellett az eddig megszokott rendben biztosítja az agglomerációs közlekedést.

Folyamatosan erősödik a kiskereskedelem Magyarországon, a forgalom bővülése már 30 hónapja tart - mondta a gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkár. Lenner Áron a KSH legfrissebb adatairól elmondta: az év első 11 hónapjában 5,7 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom, ezen belül dinamikus, 20 százalék feletti növekedést mutat az online kereskedelem.

Újabb terrortámadásokra készül Európában az Iszlám Állam - jelentette ki az európai rendőri együttműködési szervezet vezetője. Rob Wainwright hozzátette: megkezdi működését az Europol európai terrorizmusellenes központja, amelynek fokoznia kell a tagállami hatóságok közötti együttműködést.

Akár két évre is lehetővé tenné a schengeni rendszer felfüggesztését az Európai Unió. A belga belügyminiszter közben úgy vélte: a görög államigazgatás túl gyenge ahhoz, hogy az ország külső segítség nélkül képes legyen a határai ellenőrzésére.

Pénteken kezdődik béketárgyalás a damaszkuszi kormány és a szíriai ellenzék között - jelentette be az ENSZ szíriai különmegbízottja. A tisztviselő hozzátette, hogy nem lesz ünnepélyes megnyitó, a résztvevők elsősorban a tűzszünetről és a humanitárius segélyekről tárgyalnak.

A címlapról ajánljuk