eur:
393.95
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

ÁNTSZ: tízezer nő kap meghívót méhnyakszűrésre

A következő napokban tízezer nő kap meghívót méhnyakszűrésre az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól (ÁNTSZ).

Az ÁNTSZ MTI-hez eljuttatott közleménye szerint 2016-tól az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) irányításával több mint száz magyarországi településen 121 védőnő kezdi meg a népegészségügyi célú méhnyakszűrést. A programba bekapcsolódók száma folyamatosan bővül, így év közben egyre több kistelepülésen válik helyben elérhetővé a szolgáltatás - jelezték.

A méhnyakszűrés fontosságára hívja fel a figyelmet az európai méhnyakrák megelőzési hét is. A hazai rendezvénysorozat január 23-án szombaton, Budapesten kezdődik, a programokon az ÁNTSZ szakemberei is előadást tartanak.

Az ÁNTSZ közlése szerint Magyarországon még mindig magas a méhnyakrák okozta halálozás, az európai uniós országok átlagának mintegy háromszorosa, évente négyszázan veszítik életüket ebben a betegségben. Pedig a méhnyakrák kialakulása szűrővizsgálattal megelőzhető, illetve az időben felismert elváltozás megfelelő hatékonysággal kezelhető.

Az ÁNTSZ 2009-ben indította el a védőnői népegészségügyi célú méhnyakszűrést, 2015-ben egy európai uniós program keretében újabb védőnők szereztek képzettséget a méhnyakszűrés végzésére, és csatlakoztak a szűrést végző védőnőkhöz annak érdekében, hogy a hazai méhnyakrák okozta halálozás jelentősen csökkenjen.

Jelezték, hogy az OTH irányításával a védőnői méhnyakszűrés országszerte folytatódik. Ennek részeként februárban tízezer 25 és 65 év közötti nő kap névre szóló meghívólevelet az ÁNTSZ-től méhnyakszűrésre. Kiemelték, hogy a vizsgálat nem jár fájdalommal, egyszerűen elvégezhető és a jogosultaknak ingyenes.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×